Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 januari 2018

Schyffert en sekund från döden

På bästa sändningstid i TV duger det inte att slacka. Det skriver Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikredaktör.
Per Emgardsson, teknikredaktör. FOTO: Ann Lindén

Många människor vistas på landet bara på semestern. I ljumma sommarvindar slackar man lätt på reglerna. Men på bästa sändningstid i TV duger det inte att slacka. TV får inte visa livsfarliga sätt att arbeta med tunga maskiner.

Det gjorde SVTs program Köttets lustar. Målgruppen för programmet var familjer och ungdomar. Då anser jag att vår allmännyttiga TV har ett folkbildningsansvar.

Ansvaret är inte tungt, men produktionsbolaget måste ta reda på arbetsplatsens arbetsmiljöregler. Sådana regler är ofta bara sunt förnuft på papper. Så papper, blyerts och tumstock hade räckt. Lastaren har grepen två meter framför framhjulen. När Schyffert hoppar upp på grepen går det lite snabbare än promenadtakt, typ 7 km/tim. Det är 2 meter per sekund.

Snavar Schyffert har den ovane föraren, sonen Limpan, bara en enda sekund på sig att rädda livet på farsan.

På den sekunden ska Limpan hinna reagera, hitta bromsen och få stopp på sju ton lastare. Tonåringar är blixtsnabba, men…

Ett jordbruk kan bjuda på ljumma vindar. Trots det måste vuxna människor, även storstadsbor, se vad ett jordbruk faktiskt är: en av Sveriges farligaste arbetsplatser.

PS. Detta kunde ha hänt Schyffert vid vändtegsfåran:

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen