Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 22 december 2017

Segern i skogen även en vinst för lantbruket

Skogsbruket har varit i hetluften i år. Men när skogsägaren Henric Skane vann det omskrivna bombmurklemålet var det också en seger för äganderätten.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Lena Johansson, chefredaktör Land Lantbruk.
Lena Johansson, chefredaktör Land Lantbruk.

Lavskrikor, bombmurklor och tjädrar. Artskydd och nyckelbiotoper, avverkningsstopp och ersättningsnivåer. Det har stormat i skogen under året som gått – inte bokstavligen, men bildligen.

När bombmurklan först dök upp i debatten för några år sedan var det nog inte många som förstod vilket sprängstoff den faktiskt innehöll. Efter den vägledande domen i Mark- och miljööverdomstolen i februari i år har den bombliknande svampen blivit en symbol för markägarnas rätt att bruka sin skog.

Äganderätten har varit i fokus även inom andra områden under 2017. Vilka inskränkningar i brukandet ska en markägare tvingas räkna med? Vem vågar investera i jord och skog om en död hand kan läggas över företagandet helt utan förvarning? Är det verkligen riktigt att riva ut småskaliga vattenkraftverk som funnits i flera hundra år?

I takt med att alltfler makthavare saknar anknytning till jord- och skogsbruket tycks naturintressena ha uppgraderats. De som tagit på sig att föra naturens talan är högljudda i debatten.

Land Lantbruks 50-lista är inte en lista över dem som gjort mest nytta för de gröna näringarna under året. Den handlar istället om vem eller vilka som gjort mest avtryck i samhällsdebatten.

Därför har de som jobbar för de gröna näringarna ingen given plats. Tvärtom måste de göra något alldeles särskilt för att hamna där. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hade inte funnits så högt på listan om han inte presenterat en historisk livsmedelsstrategi. Statsminister Stefan Löfven hade sannolikt inte kommit med alls om han inte turnerat runt på landsbygden under året som gått. Det är också svårt att förbise miljöminister Karolina Skog ett år då både glyfosatförbud och artskyddsförordningen varit toppnyheter.

Årets 50-lista är därför lite ”pamptung”. Det är svårt att undvika ett är då så många tunga politiska beslut fattats. Men där finns också plats för många som är väl förankrade i jord och skog.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen