Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 december 2017

Slöseriet är en skam

Sverige kör fast de jobbvilliga i en byråkratisk kvarn av SFI-undervisning och praktik. Det skriver Per Emgardsson, teknikredaktör, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

En vägmina sprängde olivodlaren från Aleppo i bitar för fyra år sedan. När hans son blev vapenför skickade familjen sin lillebror och traktorförare utom räckhåll för kriget. En rörmokare från Damaskus tog samma beslut om sin son. En fyrtioårig byggentreprenör flydde sitt pulveriserade Aleppo. De kom till Sverige med en vilja att jobba och återgälda gästfriheten.

Samtidigt är alltfler svenskar ickejobbande. Då får nationen gratis och franco en hel årskull färdigskolade 18-40-åringar. De är självgående, kompetenta, vill jobba och kan betala skatt.

Vad gör Sverige då? Jo, kör fast de jobbvilliga i en byråkratisk kvarn av SFI-undervisning och praktik, till och med på svenskspråkiga callcenters! Mot jobblöfte sliter rörmokaren och traktorföraren för 6 000 kronor per månad. Men efter praktiken sparkas de tillbaka till SFI, för då ger naiva myndigheter samma företag nya billiga praktikanter.

I en krönika skriver Martin Richenhagen, VD för Agco Corp, att alla människor i världen har rätt till hem, bildning, utbildning och arbete, men att för många företagsledare skjuter sitt ansvar till politikerna. De bidrar därmed till flyktingströmmarna till Europa.

I Sverige delar företag och myndigheter på ansvarsbristen. Jag skäms över det resursslöseriet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen