Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 juni 2017

"Smör stiger till nya höjder"

Varken helmjölkspulver skummjölkspulver har återhämtat sig från prisfallet som kom i januari. Vad som i stället stiger till nya höjder är smör. Det skriver råvaruexpert Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Det blev sjunde raka uppgången när Fonterra höll auktion på mejerivaror. För oss var det mest glädjande att skummjölkspulvret gick upp med hela 7,9 procent. På en så fin uppgång fanns det för stås ingen anledning för Arla att hålla igen utan det blev pulver sålt för leverans i Augusti.

Varken helmjölkspulver skummjölkspulver har återhämtat sig från prisfallet som kom i januari. Vad som i stället stiger till nya höjder är smör. Det skrivs nu om ett ganska nytt fenomen och det är att smör attraherar konsumenterna i allt större utsträckning. Smöret ersätter på många håll de vegetabiliska oljorna och därmed får till exempel margarin och andra snarlika varor se upp.

Ökad efterfrågan på smör i kombination med att EUs mjölkproduktion står stilla, eller till och med minskar något, gör att marknadsläget för mejerivarorna är fortsatt starka. Det kan likväl påminnas om att produktionen på Nya Zeeland har börjat stiga på årsbasis räknat.

Vi är i det klassiska dilemmat att högre pris driver fram högre produktion. Innan vi ser de fulla följderna av den produktionsökningen har vi stora chanser att se nya mjölkprisuppgångar. Om Arla bara fullföljer sitt invanda mönster så är en höjning rent av trolig eller som sämst fortsatt pris på nuvarande nivå.

Vete. Vi har faktiskt fått ett lite klassiskt väderrally i veckan som gick. Det började med den Amerikanska delstaten South Dakota där vårvetet har lidit i stor om fattning av hetta och torka.

En viss rädsla för att torkan ska nå majsbältet i Mellanvästern har också spelat in. Den amerikanska vårvetebörsen har stig till hela 1,90 kronor omräknat från US bushel till kilo.

För vår egen del här hemma så har värdet på vetekontrakten stigit från 166 euro per ton och ny skörd till 170 euro per ton. Det här visar hur fort det kan gå i fri marknad med vädret som motor. För egen del tror jag att vi nu har bottenpriset på vete bakom oss.

Vad som gör läget än mera laddat är att många kontrakt bara ger ägaren vinst om vetet faller vilket det nu alltså inte gör. Många ägare undrar nu om vetevärdet kommer att falla så att man kan sälja sina kontrakt utan förluster. I annat fall är bäst att sälja med liten förlust i stället för stor.

I kväll fredag är det dessutom WASDE-rapport men den antas främst förutspå en jätteskörd av sojabönor i Brasilien om hela 111 millioner ton. Det kommer sänka sojabönpriset och likaså vår raps.

Valuta. Vi är nu uppe på 9,78 kronor för en euro vilket lyfter både grödor och arealbidrag. Den som vill kan ju ta vara på eurovärdet med en valuta termin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen