Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 22 juli 2017

"Smörbubblan är seg – bra mjölkpris året ut"

Smörbubblan är segare än man kan tro och när det gäller vetet så kan det finnas goda möjligheter för en ny prisuppgång om hettan och torkan fortsätter i USA och Australien. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Mycket av veteskörden har redan kommit i marknaden.
Mycket av veteskörden har redan kommit i marknaden.

Smör. Rallyt forsätter med ett nytt högsta på Eurexbörsen i går. Marknadsvärdet på kontrakten har passerat 6 000 euro. Man får nu intrycket att börskurs och priset på fysisk vara driver varandra. Senaste Fonterraauktionen innebar att smöret återhämtade prisfallet från förra auktionen och även på det fysiska smöret har vi nu ett all time high. Däremot föll skummjölkspulvret med cirka 4 procent. Man kan då fundera över om stigande smör ersätter prisfall på skummjölkspulver.

För egen del tror jag att stabilitet som håller länge är mer önskvärt än en alltför snabb prisuppgång som säkert skulle föra med sig en stor utbyggnad av koplatser. När jag ser mig omkring här hemma så är det ingen brist optimistiska mjölkbönder. Maskiner och vissa byggnader är investeringsobjekt som favoriseras.

Man kan ju också gissa att buden på arrenden och mark drivs upp en aning. Jämsides med mjölkoptimismen så hör vi nästan samma tongångar från köttböndernas sida och därmed är det inte troligt att mjölkgårdar som vill växa gör det på köttböndernas bekostnad. Det är till och med tal om nysatsningar på amkor i mitt närområde. Hur länge kommer detta goda läge att hålla? Tjaa, jag tror att smörbubblan är segare än man kan tro så min gissning blir att vi har ett bra mjölkpris i alla fall året ut.

Valuta. Det har rört på sig en längre tid i valutamarkanden. Det mest omskrivna är att euron stärks mot dollarn. Just nu står euron i 1,15 mot USD medan den i våras stod i 1,08. Det andra är att kronan har stärkts mot både dollar och euro. Det här för med sig att Arla tjänar sämre på sitt dollarpulver och att vete och raps faller omräknat i euro.

Att euron stärks mot dollarn försvårar Fransk veteexport både i konkurrens med USA och Ryssland. Jag kan bara hoppas att bönderna har haft full riskmedvetenhet i valutacirkusen och kanske har några säkrat bort risken också. Grattis till er i så fall!

Vete. Nu har vi hamnat i skördeprispressen. Skörden har kommit långt och milliontals ton har då kommit i marknaden. Under den här tiden har nästan alltid spannmålspriset svårt att stiga. Till det positiva hör att även om vi har prisfall så är det obetydligt och med fortsatt hetta och torka i både USA och Australien så det finns mer eller mindre goda möjligheter för en ny prisuppgång. Vi borde kunna komma tillbaka till motståndet som går vid 180 euro per ton.

Jag råder också veteodlarna att överväga en viss försäljning av vete för skörd 2018. Det är inte säkert att vi har torka nästa år också och då faller förstås spannmålen igen.

Foder. Även om mjölkgårdens mjölkintäkter ser bra ut kommer troligen en foderprisuppgång, också det är bra att minnas redan nu.

Här hemma är det mesta höstkornet tröskat, och som det tycks har torkan tagit sitt här också!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen