Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 20 mars 2018

Smörtoppen har satt sin prägel på marknaden

Råvaruexperten Björn Folkesson skriver i veckans krönika att många kommer att bli bekymrade om Arla kommer med ytterligare en prissänkning nu för april.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson.

Euro. Ännu en vecka tilldrar sig euron ett mycket stort intresse för jordbrukets lönsamhet. Den var uppe och vände på rekordnivå i början på förra veckan men har på senare tid rasat i värde. Euron faller även mot dollarn och där står euron i 1, 22 visavi USD. Det händer ju saker i vår omvärld oupphörligen med ryskt val igår och ståltullarna är fortfarande ett principbeslut där få företag vet hur stora möjligheterna är för undantag.

Glömt är väl kanske det italienska valet och här i Sverige så har kanske inflationsrapporten nu sjunkit in. Jag kan bara ana att många bönder ännu inte gjort slag i saken och säkrat valutan och nu har definitivt ett fint tillfälle gått oss ur händerna. I dag måndag står euron i 10 07 kr och det är fortfarande en bra kurs även om toppen har varit.

Smör. Efter den fina toppen som var för en tid sedan så är det väl fullt begripligt att vinsthemtagningar satt sin prägel på smörmarknaden. Benägenheten att ta hem vinst blev säkert större när nu Fonterras smörpris föll häromsistens. Det var en helt marginell sänkning men det kan vara nog som utlösande signal.

Det man kan börja oroas för är om Arlas följsamhet mot Fonterra kommer att bli sämre. Det känns kanske så med det verkligt stora prisfall som Arla kom med senast och flera i mjölkbranschen undrar om Friesland Campina kommer att dra ifrån Arla för en mycket lång tid. Om Arla kommer med ytterligare en prissänkning nu för april så blir många av oss bekymrade på allvar.

Vårbruk. De senare åren har vi sått åtskilliga tunnland redan i mars men det ser omöjligt ut att kunna återupprepas. Det franska vårbruket ligger också långt efter schema och i Sverige är väl knappt några rapsfält gödslade, så nog är det sent alltid. Ännu har inte förseningen gjort köparna oroliga utan fortfarande handlar vi på vädret i Argentina. I övrigt är det mest en fråga om hur fonderna placerar sina pengar. Just nu är alla grödorna köpta så prisfall kan mycket väl sätta igång om det kommer en säljsignal.

Olja. Med Rex Tillersons avgång är det många som tror att oljemarknaden blir svajig. Inledande handel i Asien indikerar också stor oro då allting faller utom dollar. Det är som att Trumps skattesänkning är placerad och nu behövs nya data för att få igång optimism. Det är rätt märkligt att se samtliga produkter falla i pris inklusive obligationer och Dow Jones-index medan enbart dollar drar till sig pengar och inte ens den stiger mycket. Just nu är ”cash the king”.

Här hemma går vi ju mot val och det lär bli första valet då vi beslutar oss på information på Facebook och inte på tv. Massor av förstagångsväljare ser ändå aldrig på TV. Vilka partier blir vinnare på den förändringen?

Björn Folkesson

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen