Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 februari 2019

Sockra mot klimathotet

Med lite socker i botten går ammoniakutsläppen ned. Det är med klimathotet som med Mary Poppins barnmedicin, i varje fall om man får tro den story om danska mjölkproducenters nya vapen mot klimathotet, skriver Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter.
Per Emgardsson, teknikreporter. FOTO: Ann Lindén

Femtio kilo melass per kubik gödsel kan rädda klimatet, två gånger om. Så här funkar det om du har mjölkkor och en biogasanläggning. Så låtsas vi att du är dansk, för danskarnas stenhårda miljökrav gör storyn bättre. Som dansk bonde måste du hindra ammoniakavgång från flytgödseln. Därför har man i Danmark hittills pytsat svavelsyra i flytgödseln.

Men tänkte du sälja flytgödseln till biogas blir det problem. Svavlet i syran ställer till det i rötningen, så biogasanläggningar nobbar ofta syrad gödsel. Vad värre är, ekobesättningar får inte surgöra med oorganisk svavelsyra. Så ekobesättningen blir mindre väl klimatanpassad än den konventionella.

Få se nu, resonerade Forskarna vid Seges. Kogödsel innehåller mjölksyrajäsande bakterier. Av växtsocker gör de mjölksyra med lågt pH som kanske kan surgöra gödseln. Men gödsel saknar socker, så vi måste mata bakterierna med… tja, melass finns ju på kogårdar.

Sagt och gjort. Nu har melassyrad gödsel testats i ett stall ett år, men testerna fortsätter. Ammoniakavgången minskade 34 procent, det ser ut att klara kraven för ”Bedst Tilgængelige Teknik”, den danska motsvarigheten till miljöbalkens ”bästa möjliga teknik”.

Ekonomin då? Jo med melass för 102 kronor i flytgödseln blir det extra biogas för 101 kronor. Klimatnyttan får du som grädde på melassen.

Per Emgardsson, teknikreporter, Land Lantbruk

LÄS MER: Torråret utmanar även 2019

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen