Spaning 2019: ”Bonden behöver konsumenternas stöd”
– Bäddat för stor skörd efter krisen 2018.
– Medvind för svensk mat kan ge bonden bättre betalt.
– Krav att livsmedelsstrategin ger resultat.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Lågkonjunkturen står för dörren – det budskapet blev allt vanligare i nyhetsrapporteringen 2018. Riktigt så dramatiskt är det nog inte. Prognosmakarna spår snarare en inbromsning av BNP-tillväxten i Sverige 2019 efter en topp i konjunkturen i fjol.
Brexit påverkar blågula ekonomin
På den globala ekonomihimlen seglar mörka moln. Ett formas av osäkerheten om samtalen mellan USA och Kina ska leda till en överenskommelse som sätter punkt för handelskriget stormakterna emellan. Hur britterna lossar förtöjningarna till EU kan få stor betydelse för den blågula ekonomin. Storbritannien är en viktig handelspartner till Sverige och sjätte största land för svensk livsmedelsexport.
På inhemsk mark kastar krisen i spåren av det extrema vädret 2018 ännu skuggor över det gröna näringslivet.
Rekordstor höstsådd
Men det saknas inte ljuspunkter. Den för växtodlingen usla sommaren gav tid att etablera en rekordstor höstsådd med potential för ett starkt skördeutfall i år. Bara för höstvete är arealen över 20 procent större än genomsnittet den senaste tioårsperioden.
Konsumenterna fortsätter att uttrycka stort förtroende för svenskproducerad mat, ett stöd som väger tungt för primärproduktionens möjligheter att få täckning för merkostnaderna genom leden fram till butikshyllan. Räkna med stigande matpriser.
I april lanseras en andra etapp av handlingsplanen för nöt, gris och lamm. Tonvikten ligger 2019-2021 på ökad efterfrågan på svenskt kött. Nyckeln är kommunikation och även här spelar konsumenternas tilltro till svenska produktionsmetoder en avgörande roll.
Mjölkföretagarnas krav: konkreta åtgärder
Arla sänkte priset till mjölkbönderna i december och har förutspått en fortsatt negativ prisutveckling kommande månader. Den samlade invägningen har över tid sakta gått ned, i fjol med cirka 2 procent. Mjölkföretagarna efterlyser konkreta åtgärder som ger förändring på gårdsnivå, bland annat förenklingar i miljöprövningen och större tydlighet i myndigheternas regleringsbrev.
Under året ska politiken utforma en ny handlingsplan för den nationella livsmedelsstrategin fram till 2022. Tålamodet börjar att tryta. I lantbrukarleden tycker man att det är hög tid att strategin visar resultat. Kravet är tydligt: mindre prat och mer handling.
Det fordrar till att börja med att en regering kommer på plats.
LÄS MER: Johan Sedenius spaning inför 2018: ”Hundens år kan bli grisens”
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.