Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 juli 2020

Spannmålsrådets rapport lugnar både konsumenter och foderköpare

Man kan nu säga att vi har passerat den kritiska punkten för skördens storlek på norra halvklotet, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare på Öland och Land Lantbruks råvaruexpert.
Björn Folkesson är lantbrukare på Öland och Land Lantbruks råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Internationella spannmålsrådets (IGC) senaste rapport är på det stora hela taget en lugnande läsning för både konsumenter och foderköpare. De viktigaste grödorna står sig ganska väl. Det odlas cirka 2 225 miljoner ton och människorna konsumerar 2 218 miljoner ton. Med handel och ingående lager så minskar utgående lager med 10 miljoner ton. Och det är ingen katastrof.

Det för oss så viktiga vetet klarar inte att hålla ställningarna utan i stället sjunker överskjutande lager några millioner ton. Det var främst torkan i Frankrike och Ukraina som skapade ett produktionsbortfall men eftersom vete byts ut mot majs i vissa fall så sjunker inte lagret mer än vad som ovan beskrivits.

Marknaden har förstås läst av siffrorna och placerarna har tagit det ganska lugnt med små prisrörelser som följd. Man kan nu säga att vi har passerat den kritiska punkten för skördens storlek på norra halvklotet och när vi granskar siffrorna sammantaget så ser vi inte mycket av någon klimatförsämring i år heller.

Det globala uppvärmning som ju är uppmätt har så här långt inte påverkat vår matförsörjning. Visst kan det ske, men vi är inte där än. Torka kyla och regn varierar över åren men vårt försörjningssystem klarar att buffra för ojämnheterna. Civilisationens problem är i mycket högre grad bortbyggandet av åkermark och den fortsatta befolkningsökningen. Och mot detta finns det knappt några protester?

Guld. Här händer det desto mera! Med EUs krispaket så har placerare sålt pengar och flyttat över dessa till värdepapper i guld. Nu ska även USA sjösätta ett miljardprogram av pandemiskäl. Man snabbtillverkar dollar för att lösa den akuta situationen allt medan dollarn sjunker och guldet stiger.

Dollarns fall betyder också att soja och majs sjunker och att USAs konkurrensförmåga stiger. EU å sin sida får allt svårare att sälja vete och raps vilket gör att vår kommande skörd faller i värde. Eller i varje fall är stora prisuppgångar inte mycket att hoppas på.

Mjölk. Just nu ser vi främst en konsoliderande rörelse. Handeln på Fonterra var nästan oförändrad och de tyska och holländska spotpriserna är också i det närmaste stabila. Mjölkgårdens uppgift blir i stället att bestämma sig för viket foderpris man vill betala – och det ser inte ut att bli oroväckande dyrt.

Men – nu är fokus på rapströskning för den har redan börjat, även om det mest står på rot!

Björn Folkesson

Läs mer: Jokern i skördeleken är franska majsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen