Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 24 mars 2019

Stämmotid är högsäsong för demokratin

Varje motion är en symbol för medlemmarnas känsla av att LRF är en organisation som man har möjlighet att påverka, skriver Palle Borgström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, LRF.
Palle Borgström, LRF. FOTO: Anders Deros

Varje gång jag läser en motion gör jag det med respekt. Bakom varje motion finns en förhoppning om att kunna påverka och en tanke om förändring. Ofta är det flera personer som har involverat sig och prioriterat motionsarbete framför dyrbar tid med familj, vänner och företagande. Varje motion är en symbol för medlemmarnas känsla av att LRF är en organisation som man har möjlighet att påverka.

Demokratins vagga anses vara antikens Grekland och även ordet demokrati härstammar från just grekiskan. Men vaggans stomme är uppbyggd på våra fält och åkrar. Utan mat på bordet finns det ingen demokrati som står stark.

LRF har nära 140 000 medlemmar, vi kan aldrig tycka lika om allt men vi kan enas. Stommen för LRFs arbete är att det går från motion till handling. Visst kan det ibland kännas frustrerande att det tar tid. Lika frustrerande kan det vara att arbeta näringspolitiskt och följa utredning efter utredning. Men en dag leder arbetet till resultat. Det är en ljuv seger varje gång man genom strategiskt och hårt arbete, lyckas nå förändring den demokratiska vägen.

Snabba och konkreta resultat är självklart önskvärt. Men det får inte ske på ett sätt som gör att man behöver tumma på demokratin. Ett exempel är det arbetssätt som kriminella djuraktivister sysslar med. Det går emot alla demokratiska principer. Därför är det glädjande att se att vårt arbete för att uppmärksamma och stoppa denna aktivism får gehör hos politiker, media och myndigheter. Men vi slutar inte arbeta förrän alla djurbönder känner sig trygga.

Alla som jobbar eller är engagerade inom LRF vet att förankring är av största vikt för att nå resultat. I grund och botten är nog de flesta positiva till den demokratiska processen även om det i vissa stunder skulle kännas skönt att få bestämma allt själv.

I år har LRF-medlemmar inkommit med hela 294 motioner till sina regionstämmor. Det är fantastiskt. I LRF-Sverige kanske man kan säga att demokratins högborg i år finns i västra Sverige. Där bubblar nämligen demokratin av liv, hela 73 motioner har skickats till regionstämman.

Nu i stämmotider sträcker jag på mig lite extra och ser fram emot att ta del av medlemmarnas viktiga motioner. Själv kommer jag att vaggas fram i demokratins roddbåt på fyra regionstämmor från Tingsryd i Sydost till Östersund i Jämtland.

Det är när vi tänker tillsammans, när vi vågar diskutera och sticka ut som vi blir bättre. Det är då våra gemensamma ståndpunkter mejslas fram. Varje motion är ett tecken på en livskraftig organisation som tror på demokratin och på en förändring till det bättre.

Palle Borgström

LRFs förbundsordförande

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen