Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 november 2018

Borgström: ”Svensk mat klimatbäst – men mer behöver göras”

Sverige är ett föregångsland när det gäller hållbar produktion, men våra konkurrenter är hack i häl och vi kan inte slappna av, skriver Palle Borgström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.
Palle Borgström, förbundsordförande för LRF. FOTO: Stig Hedström

Den 1 november kom en rapport för projektet PRINCE som genomförts av Naturvårdsverket, en rapport som varit hett efterfrågad. Rapporten är den mest omfattande och detaljerade beräkningen av den svenska konsumtionens miljöpåverkan som har gjorts.

Rapporten visar att drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker av livsmedel som produceras utomlands. Den svenska livsmedelsproduktionen, både vad gäller frukt, grönsaker, växtodling och djuruppfödning, påverkar miljö- och klimat i betydligt mindre utsträckning än internationell livsmedelsproduktion. Slutsatsen från rapporten är tydlig. Om du vill minska dina klimatavtryck ska du välja svensk mat.

Vi lantbrukare och trädgårdsföretagare kan med stolthet och med tyngd säga att vi har en livsmedelsproduktion i världsklass. Vi är en del av lösningen på jordens klimatutmaningar. Det är vi, som lever av vad jorden ger oss, som påverkas först när klimatet ändras. Det är också vi som löper störst risk av användningen av växtskyddsmedel och antibiotika. Därför har vi allt att vinna på att ha en hållbar och klimatsmart produktion.

Sverige är idag ett föregångsland vad gäller hållbar produktion, men vi har våra konkurrenter hack i häl och vi kan inte slappna av och vänta. Vi är inte ensamma om att inse fördelarna med en hållbar produktion. Bönder och bondekooperativ runt om i världen tar initiativ för att göra sin produktion mer hållbar. Oavsett om drivkraften för att ha en mer hållbar produktion är att ta hand om djur och natur eller tjäna mer pengar så är det viktigt för de svenska bönderna att hänga med i utvecklingen. Vi har inte råd att stå stilla.

Vi måste behålla vårt försprång. Det kan kännas lite konstigt att säga så när jag precis pratat om att vi redan har en fantastik, klimatsmart produktion. Men det finns mer pengar att tjäna på att leda utvecklingen än att bara följa med strömmen.

Den svenska produktionen är i en internationell jämförelse dyr, delvis på grund av ett allmänt högt kostnadsläge och vi har små möjligheter att konkurrera med pris. Vi måste konkurrera med kvalitet. Det innebär att även om vi redan har gjort mycket så kommer vi behöva fortsätta och göra mer.

Palle Borgström,

Förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen