Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 juni 2019

Svenska bönder viktiga för framtidens mat

Man kan lyssna på dystopier, men vi behöver se vilken roll svenska lantbrukare kommer att spela för den globala matförsörjningen i framtiden, skriver Emilia Astrenius Widerström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Johanna Norin

Poddar är en av mina favoriter. Att lyssna på dem när jag kör bil, åker tåg eller när jag har en stund över på kvällen för att varva ned. Eller ibland för att varva upp.

Favoriten just nu är P3 Dystopia, som pratar om ämnen som kan bidra till en systemkollaps på ett eller annat sätt. Om du inte hört den än så tycker jag definitivt du ska lägga till den i din lista. Med många källor och samtal mellan olika personer med expertis i frågorna går de ganska grundligt igenom sannolikheten att olika typer av katastrofer ska inträffa – allt från matbrist till EUs kollaps. Det kan kännas lite otäckt, men också intressant att höra hur bräckliga system vi lever i.

Ett av avsnitten handlar om när maten tar slut. Det blir matransonering och slagsmål kring rissäckarna som delas ut. Efteråt går de igenom olika frågeställningar kring hur vi ska kunna försörja en växande, global befolkning trots klimatförändringar, missväxtår, växtsjukdomar, försämrad jordkvalitet och vattenbrist. Matbristen orsakar konflikter och flyktingströmmar.

Så vad ska vi göra? Kommer generationerna efter oss att kunna äta sig mätta?

Efter valet till EU-parlamentet hade vi samtal om detta i CEJA, EUs bondeorganisationers ungdomsavdelningar. Hur hade valet gått i de olika länderna? Många hade haft ett politiskt skifte på ett eller annat vis. En av dem som brukar vara deltagare på CEJAs möten, hade nu själv tagit plats i EU-parlamentet, endast 27 år gammal. Men många upplevde att jordbruksfrågorna inte hade märkts i valrörelsen, vilket väckte en oro för att dessa frågor glöms bort.

LRFs riksförbundsstämma besöktes av Johan Kuylenstierna, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet. Han pratade bland annat om markanvändning, vattentillgången i Kina och hur klimatet över tid. Han påpekade också att om det är någonstans man ska ha animalieproduktion, så är det i Sverige med de förutsättningar vi har. De gröna näringarna har en nyckelroll om vi ska klara av den globala uppvärmningen.

Sammanfattningsvis tror jag ändå att vi behöver se vilken roll svenska lantbrukare kommer att spela för den globala matförsörjningen. Hur ökar vi intresset för de här frågorna i Sverige? Hur kan intresset öka för att producera mer mat och minska svinnet? Hur ställer vi om och rustar oss för extremväder? Jag vet att många av lösningarna finns hos er på gårdsnivå.

Emilia Astrenius Widerström

ordförande LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen