Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 6 april 2018

Ta näthot mot djurägare på allvar

"Jag har mycket svårt att förstå dem som i kampen för djurens rätt inte respekterar sina medmänniskor", skriver Emilia Astrenius Widerström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen FOTO: Johan Sedenius

Att vi människor har olika syn i svåra frågor är helt naturligt. Olika värderingar och bakgrund gör att vi tolkar omvärlden på olika sätt. Det måste vi kunna diskutera med varandra, men när argumenten tryter är det lockande att ta till slag under bältet. Det finns de som inte drar sig för sådana åtgärder.

Min söndag i den härliga vårsolen ute i trädgården fick snabbt en mörk tung skugga över sig när det plingade till i telefonen. Jag fick då syn på vad som visade sig vara ett sanslöst påhopp fyllt av lögner riktat mot en enskild person. En förfalskad film, ett grovt förtal som snabbt fick kraftig spridning på sociala medier. Var man än tittade dök det upp. Händelsen är bara en av många som inkräktar på vår vardag, och som tycks ha eskalerat på senare tid. Eller är det bara så att de kommit upp till ytan?

Nu är jag riktigt trött, och förbannad på dessa osakliga argument, hot, våld, trakasserier och smutskastning. Jag är extremt bekymrad över att det inte händer mer inom rättsväsendet eller att politikerna inte anser att detta är tillräckligt viktigt att lyfta.

Människor i de gröna näringarna går runt och är rädda. Rädda för att opponera sig mot faktafel eller lägga ut en bild på sociala medier, rädda för att låta sina kontaktuppgifter visas offentligt någonstans ifall det skulle leda till ett oönskat hembesök, eller till och med rädda för att lämna sina barn ensamma hemma. Ändå straffas dessa illdåd på sin höjd med böter eller kortare fängelsestraff.

Unga människor halkar in i en kriminell värld som de tror är rätt sätt att kämpa för så kallad djurrätt. De blir indragna i kriminalitet av andra som säger sig slåss för djuren, men inte har någon annan agenda än att beröva medmänniskor rätten att tycka och tänka som de vill.

Jag kommer aldrig att kunna diskutera djurens rättigheter och välmående i samma rum som dem som står bakom detta återkommande brottsliga och våldsamma agerande. Inte heller med organisationer som har dessa individer som medlemmar. I min värld visar man respekt och förståelse för alla levande varelser. Jag har mycket svårt att förstå dem som i kampen för djurens rätt inte respekterar sina medmänniskor.

Det är dags att resten av Sverige vaknar och ser det här som det hot det faktiskt är mot vårt samhälle. Att förstöra djurägarnas liv är bara ren och skär politisk terrorism.

Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen