Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 juli 2018

Taket nått för smörpriset efter överskott

"Det fanns alltså ett tak även för smörpriset och nu tycks det som om vi har hittat det", skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson
Björn Folkesson FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Tre raka Fonterraauktioner har nu förflutit och med fallande pris på alla tre. Det här kan förebåda ett prisfall på mjölken om inte förr så vid prissättningen vad gäller leverans september. Det förutsätter att Arla följer sin normala eftersläpning.

Det här är klokt att ha tankeberedskap för produktionsbortfall och eventuellt inköpt grovfoder och halm. Vad jag förstår är ökad skuldsättning nu ett faktum på så väl spannmålsgården som mjölk och köttgården. Vi får se om Sven Erik Bucht kan få loss några krispengar från EU, för egen del tror jag inte att det handlar om några stora summor i så fall, så bäst är att försöka reda ut det som kan redas ut.

För oss i Skandinavien och norra Tyskland är det svårt att tänka på annat än torkan men faktum är att det var ett stort produktionsöverskott av mejerivaror på förra auktionen och i USA har ju en del mejerier sagt upp leverantörer. Det fanns alltså ett tak även för smörpriset och nu tycks det som om vi har hittat det. Det är inte roligt att skriva om men att blunda för verkligheten är sällan något alternativ.

Soja. Här är priset så lågt så att det känns overkligt att det skall kunna hålla någon längre tid och visst gick det upp rätt kraftigt i fredags. Man får en känsla av att köparna inte vill missa chansen att bli ägare till lite bönor på den här nivån. Vad som bromsar uppgången just nu är att, trots en skördeprognos från USDA, som var optimistisk på grund av gott växtväder över nästan hela Mellanvästern, Kinabråket hindrar den uppgång som alla förstår måste komma. För er som har snart utgångna foderkontrakt så är rådet att förlänga dessa så fort det går. Inte minst spannmålsdelen i fodret har gått upp ganska mycket de senaste veckorna.

Vete. Vi läser nu om de högsta vetepriserna sedan 2011 och egentligen är det väl bara skördeprispressen som håller tillbaka ytterligare uppgångar. Vete fritt gård är nu över 1,60 kronor hos flera köpare och mer kan komma. Det finns uppgifter om att Ryssland redan har en prognos inne om att minska exporten med hela 11 procent, vilket är mycket på deras stora skörd. Det skulle vara välkommet för Frankrike som ju är lite av huvudkonkurrent vid många affärer.

Valuta. Med regeringskris i England på grund av Brexit så faller pundet. Det sänker värdet på fodervete men kanske spelar det större roll för Arla som är riskexponerad på just det engelska pundet. Internationell oro som handelskrig, och nu oro i London, gör att vår krona får svårt att inge förtroende och vi ser en utebliven kronförstärkning.

När vi nu har åkt på en dundertorka där ingen är oskadd så ber jag er att stötta varandra – alla andra attityder måste vara sämre i det här läget.

Relaterade artiklar

Till toppen