Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 februari 2018

”Tänk på din efterträdare”

Generationsväxling har stått på agendan för LRF Ungdomen under en lång tid. Vi definieras som de som ”ska ta över” i många sammanhang. Det som blir lätt skevt och lite för okomplicerat är bilden av hur det går till, skriver Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomen, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: Magnus Jakobsson

Det var inte länge sedan jag hörde argumenten hagla över den gröna nykomling i dessa branscher, som jag var då, om att jag skulle akta mig för den här världen. ”Det är så mycket du förlorar. Du kommer bara att slita ut dig, inte få betalt och ditt sociala liv är lika med noll, om du väljer den här linjen.”

Ändå likt förbannat vägrade jag att ge mig, och den bilden delar jag med många andra unga LRF-medlemmar.

Men attityden har förändrats i de gröna näringarna. För visst finns det en framtid i detta, som dessutom kommer betyda ännu mer för nästa generation.

Man ropar efter unga företagare som vill ta över. De ”fågelungar” som efter studenten flög ut ur boet kommer allt oftare tillbaka efter att de provat på någon annan bransch. De känner att det är det här de vill hålla på med.

Då kommer vi till det här med generationsväxlingen. Vilken är nästa generation och när ska de kicka in och få företaget att leva vidare, helst utan att tappa fart?

Generationsväxling har stått på agendan för LRF Ungdomen under en lång tid. Vi definieras som de som ”ska ta över” i många sammanhang.

Det som blir lätt skevt och lite för okomplicerat är bilden av hur det går till. Vi föreställer oss att dagen efter växlingen ska de nya ägarna stå fullfjädrade på gårdsplanen eller i skogen. Så enkelt kommer det nog aldrig att vara.

I en bransch där det fortfarande är lite tabu att berätta när man har det tufft, eller när det går bra med för den delen, både ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv, är det ännu svårare att berätta sanningen för den som drömmer om hur det ska bli. Om man ens har tagit tag i saken och tänkt något på sin efterträdare.

Har du ingen potentiell efterträdare i familjen? Men kanske en duktig medarbetare som lägger ned mycket tid och brinner för företaget? Samma svar här, om du inte förmedlar dina tankar om hur du tänker dig framtiden, kommer ni att stå och stampa tills det är försent. Det blir tufft för båda parter och den anställde kanske till och med hinner hitta något annat och försvinna.

Vi behöver prata mer med varandra helt enkelt, i ett mycket tidigare skede. Jag riktar mig till dig som inte funderat så mycket på vem eller hur ditt företag ska lämnas över. Att planera inför sitt tillbakadragande är inte att ”kasta in handsken”. Det är att investera för framtiden – för företaget och alla inblandades liv.

Och till dig som drömmer om att ta över. Våga fråga!

Emilia Astrenius Widerström,

Ordförande LRF Ungdomen

LÄS MER: ”Mitt i klimatpaniken behövs den äkta bonderetoriken”

Relaterade artiklar

Till toppen