Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 19 juni 2017

Tysk kvalitet med turkiskt hantverk

”När kylaren på traktorn bär namnet hos en stadsdel i Köln vinner marknadsföringen på att sammansättningsfabriken har tyskt postnummer”. Det skriver Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Volvo BM från 1970-talet byggdes i betydande grad av finskfödda och jugoslaviska händer.
Volvo BM från 1970-talet byggdes i betydande grad av finskfödda och jugoslaviska händer. FOTO: Anders Niléhn

Nya traktorfabriker i Europa är inte så vanliga, utom möjligen i Turkiet som ju är europeiskt. Där har de stora traktortillverkarna investerat i produktionsanläggningar, för Turkiet är stort, har en hemmamarknad med många lågt mekaniserade jordbruk och jämfört med EU-Europas låga löner.

I Italien har SDF-gruppen en lång tradition av att utveckla och tillverka motorer, transmissioner och traktorer för en stor hemmamarknad. Frånsett motorn delar de små gröna traktorerna mycket teknik med sina italienska syskon.

Nu investerar SDF i en ny anläggning i högkostnadslandet Tyskland för större traktorer. Det beror säkert på varumärkets starkt tyska identitet. Över 130 hk är konkurrensen från ”tysktalande” traktorer stark och även SDF vill spela i den ligan när man har chansen.

Gamla storsvenska Volvo BM från 1970-talet byggdes i betydande grad av finskfödda och jugoslaviska händer. På samma sätt har tysk tillverkningskvalitet hos allt från stjärnprydda bilkylare sedan årtionden i betydande grad byggt på turkättad hantverksskicklighet.

Men marknadsföring är en helt annan sak. När kylaren bär namnet hos en stadsdel i Köln vinner marknadsföringen på att sammansättningsfabriken har tyskt postnummer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen