Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 1 juli 2018

”Tyvärr, ministern skämtade inte”

EU-ministern förklarade nyligen varför regeringen inte avsätter mer pengar till EU:s jordbruksstöd. Det var inte satir, trots att man hoppades på det, skriver Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: Ann Lindén/Istock

Satirprogram blandat med sarkasm är min typ av humor. En av mina favoriter är Grotesco-gängets upptåg, som brukar gå på SVT eller finns tillgängligt på Youtube.

Fast när EU-ministern stod i direktsändning i Aktuellt och förklarade varför regeringen inte vill avsätta mer pengar till EU:s jordbruksstöd så var det allt annat än ett satirprogram. Trots att man hoppades att det var ett skämt.

Att ifrågasätta en hel närings modernitet kan vara lite knepigt. En nytillverkad telefon utan touchdisplay och smarta funktioner kan betraktas som omodern. Att sköta städningen med en sopkvast i stället för dammsugare likaså. Men kan matproduktion bli omodernt?

Att påstå att svenskt jordbruk är omodernt om man jämför med våra kollegor i EU är också beklämmande, då vi är ett land som ligger långt framme både i den tekniska utvecklingen och i våra arbetsmetoder. Svenska bönder lyfts gång på gång fram som några av världens bästa på att producera schysst mat. Är det omodernt?

Schysst mat som är producerad på ett hållbart sätt, borde alla kunna ha råd med. Men är vi beredda dra ned på andra behov för att ha råd att betala vad det egentligen kostar att äta schysst? EUs jordbrukssubventioner är vårt nuvarande system för att göra matkassen billigare för oss konsumenter. Inget annat!

Man kan tycka vad man vill om det systemet – att subventionera maten för att bygga välfärd. Men vi i denna generation har tagit det som en självklarhet.

EU-stöd är och kommer att vara ett nödvändigt ont, så länge vi inte inser att samhället inte kan köra på ”tag tre betala för två”- konceptet. Faktum är att prispress på mat är fruktansvärt omodernt. För någonstans borde tanken uppstå att det är någon i livsmedelskedjan som inte får rättmätigt betalt för sin vara.

Att man inte vill satsa på något som är så grundläggande som mat, trots att det bara kostar lika mycket som en kaffekopp per dag och EU-medborgare, skulle kunna bli ett nytt satirprogram.

Om ni inte redan sett Grotesco-avsnittet ”Ett kilo mjöl”, så gör det. Rätt som det är kommer en gaffeltruck inkörande i ett system som fallerar på att vi konsumenter ständigt vill ha mer, men inte vill betala för det. Företagaren på gården, som är en av grundpelarna för en fungerande välfärd, är den som får betala priset för den billiga maten. Det kostar att vara modern, men även politiker, forskare och innovatörer behöver äta.

Emilia Astrenius Widerström,

Ordförande LRF Ungdomen

LÄS OCKSÅ: Undergörare behövs – även i framtiden

Relaterade artiklar

Till toppen