Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 25 oktober 2018

Uppåt för mjölkpriset – men prisfall väntas efter jul

Råvaruexperten Björn Folkesson flaggar för att en längre prisuppgång på mjölk är i antågande. I alla fall till och med jul.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson rapporterar från råvarumarknaderna.
Björn Folkesson rapporterar från råvarumarknaderna. FOTO: Ann Lindén

Fodervete. Jag följer inte fodervetebörsen så noga men den är värd en notis och då särskilt för att EU importerar stora mängder majs. Ukraina går mot en rekordskörd av kärnmajs och i foderbristens spår så har det förstås ett stort intresse.

Jag vet att många bönder har fodervete i silos för efterårsleverans och ännu ett tag ser det inte som att en värdeökning skulle vara nära antågande. Fodervete handlas i pund och med ett nästan klart Brexitavtal så visar inte pundet någon större styrka, vilket i och för sig underlättar export.

El. Priserna faller igen och det beror på att stora förbrukningsområden har en mild väderperiod att se fram emot. Det är inte något stort vattenunderskott i dammarna heller vilket gör att priset inte har något stöd av den faktorn. Jag tror att en del konsumenter blev oroliga vid uppgången i september och lockades kanske till prissäkringar. Telefonförsäljare kan ju mycket väl ha hjälpt att skapa stress. Men som så ofta när trendmotverkande krafter gör sig gällande så riktar sig priset mot normal nivån igen.

Mjölk. Första uppgången på flera veckor. Det är terminskontrakten på Eurex som steg 200 euro per ton och då får vi väl tro att köparna trodde att botten var nådd. Det här kan vara starten på en längre tids uppgång eftersom vi går emot en ökad efterfrågan med bland annat julhandel.

Jag har kontakt med en del kännare av marknaden som anar att även om vi har haft en fin sommar och höst med oväntat starka uppgångar så varnas det för prisfall senast efter jul. Låt oss hoppas att det inte blir så och om det skulle inträffa – låt oss hoppas det blir ett måttligt prisfall. Jag tror också att rätt många mjölkbönder har fått in en bättre tredjeskörd än väntat och därmed har fodersituationen blivit mindre stram.

Guld. I brist på bättre placeringar stiger nu guldet. Av orsaker värda att nämna så tänker vi förstås på oron runt Brexitavtalet å ena sidan och Italiens budget å den andra.

Relationen mellan Trump och Kina har väl inte bättrats men det för med sig att Kina sänker skatter för att kompensera för det handelshinder som USA rest mot Kina. Trump själv är ganska irriterad på att Federal Reserve höjer räntan varje gång den skall ändras.

Annars har nu USA den högsta sysselsättning man haft på väldigt många år så just den faktorn lär inte minska Trumps popularitet inför mellanårsvalet nu i november.

Jag har varken köp eller säljråd att ge! Nyheterna som kommer från pågående skörd, och för den delen även sådd, är helt ospännande så ni kan gott och väl ta höstplöjning och älgjakt med ro. Åtminstone för marknadens skull.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen