Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 augusti 2019

Ut med myter - in med fakta

Myter präglar ofta allmänhetens och beslutsfattares bild av mat och lantbruk. Det är allvarligt och leder till kontraproduktiva val och beslut, skriver Land Lantbruks krönikör.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Patrik Olsson, ordförande för LRF Värmland.
Patrik Olsson, ordförande för LRF Värmland.

Tajming, tillgänglighet och dramaturgi är avgörande för att nå människor. Inga fakta i världen rår, förutom detta, på förutfattade meningar och genom upprepning etablerade myter. Vem som säger något när, var och hur är viktigare än innehåll och sanningshalt. Vi hör det vi vill och lever gott i våra villfarelser.

”Ignorance is bliss” (Okunnighet är salighet).

I sitt sommarprogram i Sveriges Radios P1 illustrerar Anna Rosling Rönnlund detta väl. Hon beskriver hur ingen vill höra om arbetet bakom de världsberömda presentationer som hennes karismatiske svärfar Hans Rosling och deras gemensamma stiftelse Gapminder står för, och som gör fakta om världen begriplig. Bland kostymerna på Världsbanken var det bara en med lustig fluga som inte gäspade under hennes presentation. ”Flugan” tog med henne till sin chef, en kvinna från Iran, som gillade bubbeldiagrammen så mycket att hon grät. Resten är historia.

De flesta är överdrivet negativa i synen på läget i världen, erfar Rosling. Trots att det mesta i världen förbättrats över tid präglar ebola, krig och cykloner medias rapportering och vår världsuppfattning.

Myter om mat och lantbruk präglar också allmänhetens och beslutsfattares förförståelse. Det är allvarligt och leder till tokiga och kontraproduktiva val och beslut, likt villfarelser om läget i världen.

Fakta är: Svenskt jord- och skogsbruk är bland de bästa i världen på att producera sund och schysst mat och virke. Världen vore bättre om mer producerades som vi gör här. Människors vardagsval, politiska beslut och myndighetsutövning borde vara att bara casha in. Men likt andra förbättringar i världen är det svårt att prägla medvetandet med det som är bra. Det är avskogning i tropikerna och halloumidrev som får rubriker.

”Facts are facts, perception is reality” (Fakta är fakta, uppfattning är verklighet).

Gapminder lyckas vända lat okunnighet och felaktigheter till faktabaserat intresse och klokskap. Det behövs också när det gäller mat och jordbruk i en allt mer myt- och ideologipräglad tid.

Vi inom svenskt lantbruk har fakta, och ibland även dem med förmåga att beröra, men vi behöver en annan metodik som förklarar många saker samtidigt. Vi måste döda myter och berätta om det komplicerade på ett begripligt sätt.

Ska skolbarn och presidenter använda våra kunskaper måste det vara superenkelt, säger Anna Rosling Rönnlund. Det är också vår utmaning. Mat, jord- och skogsbruk är mer komplicerat än den mellanstadiematte och det narrativ från fablernas värld det ofta beskrivs med i dag.

Patrik Olsson,

ordförande LRF Värmland

Relaterade artiklar

Till toppen