Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 april 2019

”Vad skvallrar appen om dig?”

Telefonappar kostar att bygga, är det gratis kanske du betalar med dina eller ditt lantbruks personliga data. Kanske är nyttan värd risken, men det är ändå klokt att kolla vad dina gratisappar skvallrar om dig, innan nedladdning, tycker Per Emgardsson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk.
Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

Smarttelefonens färdiggjorda och inlåsta program, appar, begränsad den jämför med datorn. Samtidigt ger apparna telefonen visst skydd mot virus och spionprogram. Trots det bör telefonen ha en backupp och ett antivirusprogram.

Kan betala med företagets personliga data

Men även appar kan vara farliga. Kolla om appen du tänker ladda ned kommer från rätt företag, det finns fejkappar.

Många appar är gratis. Endera för att ett företag vill att du använder just deras app, eller för att det allmänna ser en nytta i att jordbruket använder appen. Andra gratisappar betalar du för, med företagets personliga data.

 Vad skvallrar appen om ditt företag? (Appen på bilden har oss veteligen inte skvallrat om någon bondes data).
Vad skvallrar appen om ditt företag? (Appen på bilden har oss veteligen inte skvallrat om någon bondes data). FOTO: Firmabild AEF

Tänk efter, är det rimligt att meter-till-fot-appen ska komma åt dina kontakter eller din plats? I så fall säljer kanske appägaren dina persondata till marknadsföringsändamål. Läs i appens finstilta vad bolaget gör med dina data.

Är nyttan värd priset?

Och är det rimligt att appen räknar statistik på dina och kollegornas skördedata och säljer dem vidare till spannmålshandlaren? Ja kanske, om din nytta av appen är större än prisrisken att spannmålsköparen för tidigt vet för mycket om vad du har i silorna.

Den nya sköna appvärlden gör ofta livet mycket lättare. Men var kritisk, bara du kan avgöra om nyttan är värd priset i form av pengar eller företagets personliga data.

LÄS MER: Ny app ska ge lantbrukare skräddarsydd väderinformation

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen