Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 mars 2019

”Vågar man hoppas att det lilla livet i magen ska vilja arbeta i de gröna näringarna?”

Lantbrukare är ett strävsamt släkte, som förstår att orosmoln till trots så fortsätter människor att äta, bygga hus och använda papper från skogen vi har planterat, skriver Majja Almqvist i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 ”Jag vill tro att det växande intresset för vår bransch är av godo”, skriver lantbrukaren och landsbygdsföretagaren Majja Almqvist i sin krönika.
”Jag vill tro att det växande intresset för vår bransch är av godo”, skriver lantbrukaren och landsbygdsföretagaren Majja Almqvist i sin krönika. FOTO: Privat

I april väntar vi vårt första barn. Som hos alla blivande föräldrar är det många tankar som snurrar under den sista tiden innan det nya livet kommer till världen, många tankar om just den där världen som han eller hon snart kommer anlända till. Med tanke på det yrke vi har valt, eller snarare livsstil, får man verkligen känna framtidstro? Vågar man hoppas att det lilla livet där inne i magen en dag ska orka och vilja arbeta inom de gröna näringarna precis som vi?

För inte kan vi sticka under stol med att det är en föränderlig tid vi lever i, där vår näring om och om igen hamnar i mediernas rampljus. Det är tvära kast, där vårt arbete ena dagen klassas som miljöfarlig verksamhet och andra dagen betraktas som räddningen för vår planet. Skog ska bevaras, skog ska avverkas. Odling ska ske så naturligt som möjligt, odling ska bedrivas med artificiellt ljus i källare under stadens betonghus. Det är lätt att bli matt och tappa lusten att diskutera när var och varannan som läst en artikel på nätet anser sig vara insatt i de gröna näringarnas komplexa verklighet.

Vad vårt barn kommer att vilja arbeta med i framtiden vet vi inte nu, och självklart får han eller hon bestämma det helt på egen hand. Hur synen på de gröna näringarna kommer utvecklas är det också svårt att sia om, men jag vill tro att det växande intresset för vår bransch på lång sikt enbart är av godo och att vi går en gyllene tid till mötes. Intresse skapar engagemang som i sin tur föder kunskap, en bristvara som orsakat mycket huvudvärk hos såväl producenter som konsumenter under de senaste decennierna – men nu vänder det. Sakta men säkert.

Just däri vet jag att styrkan ligger hos många av oss som ändå knogar på, som inte ger sig trots negativa forskningsrapporter och vinklade tidningsreportage. Vi håller i. Lantbrukare är ett strävsamt släkte, som förstår att till syvende och sist och orosmoln till trots så fortsätter människor att äta maten som vi har odlat eller fött upp, de bygger hus och pressar papper utav skogen vi har planterat. Vi vet att även i förändringens tid behövs vi och vårt arbete, en vetskap som ingjuter hopp och tro på det vi gör. Jag tänker på det här, på det lilla livet som vi snart ska få träffa, och känner enorm framtidstro. Kanske kommer nästa generation, den sjätte i ordningen på vår gård, både orka och vilja ta sig an de gröna näringarna när tiden så är inne.

Majja Almqvist

Lantbrukare och landsbygdsföretagare

LÄS MER: ”Gör oss inte till fiender”

Relaterade artiklar

Till toppen