Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 maj 2018

Våren, vargen och viljan att förbättra

"Jag är förbannad och upprörd. Men jag vet också att det går att påverka och förbättra situationen", skriver Palle Borgström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, ordförande LRF.
Palle Borgström, ordförande LRF. FOTO: Stig Hedström

Vintern rasat ut bland våra fjällar och himlen ler i vårens ljusa kvällar hör vi studentsångarna sjunga första maj. Låten har passande nog namnet Längtan till landet. Så här års är det just så jag känner. Jag längtar till landet, till åkrarna, till betesängarna, till korna och till vårbruket. Det är nu det är som vackrast hemma.

På våren öppnar sig en ny odlingssäsong och det känns som allt är möjligt detta år. Sen kommer frosten, det ihärdiga regnandet och torkan och sätter stopp för de storslagna planerna. Men dem tänker jag inte på nu. Nu är allt möjligt. Nu är jag företagare i ett land fullt av möjligheter.

Runtom i landet släpper djurägarna sina djur på bete. Djuren spritter av glädje och över 250 000 konsumenter besöker kosläppen i hela Sverige. Samtidigt grumlas vårkänslan av att detta är början på högsäsongen för vargangrepp.

Gården Molstaberg har sedan början av maj redan haft två vargangrepp som dödat 65 får och lamm och skadat ett stort antal. Det är inte första gången det händer. Länsstyrelsen nekade skyddsjakt och anser att gården är ansvarig för att inte ha skyddat sina djur tillräckligt.

Det blev droppen som fick bägaren att rinna över på Molstaberg. Nu lägger de ner sin verksamhet. Lusten att driva företag i den miljö de befinner sig i är borta. Tyvärr är inte gården ett enstaka exempel.

Efterfrågan på lammkött ökar. Fårproduktion bidrar till att hålla marker öppna och till den biologiska mångfalden. Politikerna har enats om att vi ska öka livsmedelsproduktionen. Men hur ska vi kunna göra det när rovdjurspolitiken tillämpas så att det blir omöjligt med djurhållning i vissa områden? Vem vill satsa när den enskilda företagaren får betala priset för en rovdjurspolitik som inte fungerar i praktiken?

Jag är förbannad och upprörd. Men jag vet också att det går att påverka och förbättra situationen. Det är det vi gör inom LRF. I slutet av maj samlas LRFs riksförbundsstämma. Där ska vi diskutera våra viktigaste frågor och hur vi får landet att växa genom vårt företagande. Vi ska prata om hur vi ser till att vi tillsammans verkligen får ett land fullt av möjligheter.

Palle Borgström

förbundsordförande, LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen