Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 mars 2018

”Vårt arbete är en del av lösningen”

Det är dags att sluta peka finger på någon annan och i stället arbeta för att vara en del av lösningen på klimatproblemen. Det skriver Emilia Astrenius Widerström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen.

Antagligen är det min egen filterbubbla som gör att de flesta av de nyheter jag läser nu är av negativ karaktär. Det verkar som att det är det som trendar nu igen. Du ska helst vara domedagspredikare för att sticka ut i nyhetsflödet. Så, hur ser då domedagsscenariot ut?

Så mycket som 80 procent av alla unga människor har klimatångest. Ett rätt så nytt fenomen, som faktiskt har en egen Wikipedia-sida. Det flödar av tips och råd på hur man ska bota ”åkomman”. En av de mest omfattande och omdebatterade punkterna är maten.

I veckan läste jag en debattartikel av Gustav Melin, VD på Svebio, om att kon inte är en klimatbov. Det är de fossila resurserna som står för huvuddelen av utsläppen. Självklart fick han direkt mothugg. Det är lätt att förstå förvirringen hos de unga som försöker följa debatten. Och det fick mig att tänka till:

Varför är vi så benägna att utse en syndabock? Någon annan eller något annat som bär ansvaret för vårt så kallade elände. Kanske är det därför vi står och stampar i många avseenden, och har svårt att komma på vad varje enskild person kan och faktiskt behöver göra. Istället för att peka på någon annan.

I paniken kring omställningen till en grönare morgondag skyller vi på varandra. Det är därför stora frågor som till exempel äganderätten kommer i skymundan, när utomstående vill föra sin talan och göra anspråk på att veta bättre om det vi i det gröna näringslivet arbetar med. Och får det att låta som att vi gör ett dåligt jobb.

Vi måste hitta någon annan utgångspunkt än att det alltid är någon annans fel.

Det har gått ett år sedan jag valdes att leda LRF Ungdomen. Många tankar och reflektioner om den komplexa omvärld vi lever i har passerat genom mitt huvud sedan dess och gett mig flera svåra nötter att knäcka. Ibland känner jag frustration och tänker att kanske hade det varit bättre att skrapa bås och umgås med korna, och att skylla på någon annan.

Men NEJ: Jag som förtroendevald accepterar inte att det gröna näringslivet ska beskyllas för att vara den största anledningen till klimatförändringarna. Jag vill att alla värderar det vi producerar mycket högre än vad samhället gör idag. Det som vi unga inom det gröna näringslivet tror på och arbetar för. Nämligen att vi är en del av lösningen på klimatproblemen.

Det är en av anledningarna till att jag ställer upp för omval. Min drivkraft är för stark för att skylla på och lägga ansvaret på någon annan.

Emilia Astrenius Widerström,

Ordförande LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen