Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 juli 2017

"Vårvetet i Mälardalen kan gynnas av marknadssituationen"

USA har haft vädermässiga motgångar med torka och så även Tyskland men med regn vid olämplig tidpunkt. Det har gett en gynnsam marknadssituation för Mälardalens vårvete, tror råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Råvaruexpert Björn Folkesson.
Råvaruexpert Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

IGC. Internationella spannmålsrådets senaste uppskattning av den globala spannmålsproduktionens är en ordentlig nedmontering av volymerna. Hela 88 millioner ton antas ha tagits bort av, där främst torkan i de norra delstaterna i USA står för den större delen. När även viktiga länder som Frankrike och Australien också har haft för varmt och torrt och då viktiga produktionsområden tar skada – ja då går det fort.

Nu hade vi ett stort ingående lager av de flesta spannmålsslagen och på grund av detta så har prisuppgången varit måttlig. Under de senare veckorna har den amerikanska mellanvästern fått sitt regn och det har pressat tillbaka priserna, åtminstone tillfälligt. Vi befinner oss också mitt i skörden och en viss skördeprispress förekommer.

När det gäller det fina kvalitetsvetet så har ju USA sett stora motgångar och på den senaste tiden har dessutom Tyskland fått cirka 90 millimeter regn vid olämplig tidpunkt vilket gör att prisskillnaden mellan vete med högt proteinvärde och fodervete hålls uppe. Här kan mycket väl Mälardalens vårvete komma in och ta för sig av en gynnsam marknadssituation.

Matifbörsen – som ju inte handlar med vårvete – har fallit tillbaka till 168 euro per ton och det kan mycket väl vara ett bra pris för den spekulant som vill köpa på sig vete för framtida försäljning. Det känns just nu som att bönder med fodervete på åkrarna skall undvika att sälja vid skörd, om man inte avser att köpa terminskontrakt för pengarna som man får vid försäljningen. En ny prisrusning till cirka 180 euro per ton kan mycket väl ligga i korten, men då måste man förstås köpa dess kontrakt. Eller lagra spannmålen.

Mjölk. Nu stiger mjölkpriserna över nästan hela jordklotet och det är inte minst Latinamerika som står för en ökande import. Fortfarande är smöret ledstjärnan och det främst beroende på att just smöret har blivit moderiktig mat.

När nu massor av mjölk kärnas till smör så märks det förstås för övriga mejeriprodukter. Det blir väl svårt att upprätthålla produktionen av helmjölkspulver nu när smöret tar så stor andel av mjölkproduktionen. Terminssmöret på Eurexbörsen har slagit nytt topprekord och ingen vet hur högt det kan gå. Det vi vet är däremot att placerare är beredda att ta risken, som det ju innebär, att köpa smörkontrakt till ännu högre priser.

Olja. I USA är nu lagren av olika oljeprodukter oväntat små och detta har fått WTIoljan att närma sig 50 USD per fat. Det kommer rätt olägligt för oss som skall fylla diesel till tröskningen, men i gengäld fortsätter dollarn att falla och det kompenserar till viss del oljeprisuppgången.

Skörden är igång och vi kan förvänta oss väldigt ojämna värden beroende på väder och ojämna jordar. Rapsen kommer nog också att tröskas på vissa gårdar snart.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen