Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 januari 2019

Vettigare bränslebeskattning önskas

I EU finns sedan länge agrardiesel med skattefördelar. Tyvärr bidrar den till att fossilfri diesel är en fjärdedel dyrare för jordbruket, skriver Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson
Per Emgardsson FOTO: Ann Lindén

För 12 800 år sen sjönk sommartemperaturerna i Götaland 8 -10 grader på hundra år. Varför? Jo, värmen efter istiden fick smältvattensjön över USA att forsa ut i Atlanten och putta bort Golfströmmen från Norden.

Smälter Grönlandsisen för snabbt kan det hända igen. Och det är fakta att fossilbränslen har gett varmare klimat. Vi i Norden sitter pyrt till och måste göra något. Men vad, jag som bor på landet och har tio mil till jobbet?

Jo, lite går att göra. Arbetsgivaren tillåter jobb hemifrån ett par dagar i veckan. Pendlar med tåg, buss och lite dieselbil. Den drar mindre än bensinaren den ersatte och avgaserna spelar liten roll på landsväg. Kör den på HVO, dyrare än diesel men billigare än bensinbilen. Eldar också biobränsle i hemmet.

Traktor och tröska från 1980-talet är knepigare. Biodiesel funkar men totalt kostar det skjortan. Per liter är HVO 1,40 dyrare, som lök på laxen förlorar man fossildiesels lika stora skatterabatt. Fossilfritt jordbruk får alltså en fjärdedel dyrare bränsle. Skjuter palmoljeetiken åtsidan, det är en avtalsfråga.

Agrardieseln är svårare, där slogs jordbruket hårt mot svenska statens orättvisor. Därför vore det bra om EU kunde bidra till en klimatmässigt trovärdigare bränslebeskattning än dagens, som ju straffar fossilfri drift.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen