Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 25 oktober 2021

Vi behöver en konkurrenskraftig omställning

Jag fick frågan av en journalist nyligen varför bönderna är så högljudda, dieseln är dyr för alla. Då svarade jag att vi ropar inte efter diesel, vi ropar efter bättre konkurrenskraft, skriver Palle Borgström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, förbundsordförande LRF
Palle Borgström, förbundsordförande LRF FOTO: TT

De höga priserna på insatsvaror är ett stort orosmoln för svenska lantbrukare. Foder- och gödselpriserna är på historiska nivåer. Energin, och inte minst dieseln, har haft kraftiga prisökningar senaste tiden.

Jag delar frustrationen och oron. När jag tittar i mitt företags egna böcker så ser jag en skillnad på drivmedelskostnaden på flera hundratusen kronor i jämförelse med samma tid förra året. När jag ringer till vår drivmedelsleverantör så ser han inte slutet på prishöjningarna. Vi funderar på om det ens kommer gå att få tag i handelsgödsel nästa år.

Världsmarknaden har gått i spinn efter pandemins nedstängningar. Vi i Sverige har ytterligare en fördyrning av dieselpriset i form av en ökad reduktionsplikt som räknas upp stegvis över åren. Till det så har vi ett högt skattetryck och är importberoende av i stort sätt alla insatsvaror.

Det finns ingen lätt lösning, men LRF jobbar intensivt med frågan på olika sätt. Jag och andra förtroendevalda har varit ute i Sveriges alla stora medier för att förklara hur situationen ser ut och vad den får för konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion.

En del av lösningen är handeln. Där jobbar LRF för att handeln ska höja priserna och betala mer för våra produkter. Pengarna behövs i primärproduktionen.

Den andra lösningen finns i politiken. LRF jobbar för att politikerna ska agera för att lindra konsekvenserna. Konkurrenskraften inom näringen måste förbättras. En del är genom ett välfinansierat landsbygdsprogram. Svenska bönder måste ha bra ekonomiska villkor så vi kan producera mat med den miljöprestanda som konsumenterna efterfrågar. Det är ett tydligt budskap till alla politiker som nu säger sig värna svensk landsbygd.

Vi inom lantbruket vill inte vara beroende av fossila drivmedel. Jag hade gärna hällt andra förnybara drivmedel i min traktortank. Kanske till och med restprodukter från min egen gård eller skog. Men där är vi inte. Och med tanke på samhällets debatt om skogen så lär det dröja innan vi kommer dit. Dagens skogsdebatt står i vägen för en fossilfri framtid.

Jag fick frågan av en journalist nyligen varför bönderna är så högljudda, dieseln är dyr för alla. Då svarade jag att vi ropar inte efter diesel, vi ropar efter bättre konkurrenskraft.

På sikt behöver vi byta ut fossila drivmedel. Men de dramatiska prisökningarna sker här och nu. Vi tjänar ingenting på att slå ut en livsmedelsproduktion i världsklass.

Palle Borgström, förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen