Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 juni 2019

Vi män behöver ta större ansvar i jämställdhetsarbetet

Det har hänt en hel del sedan #metoo-uppropet hösten 2017. Men män tar sig fortfarande friheter med kvinnor och vi behöver prata om det, skriver Palle Borgström i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

Under hösten 2017 startade #metoo-rörelsen och vi liksom många andra branscher fick höra vittnesmål om trakasserier, övergrepp, sexistiska kulturer och jargonger. Uppvaknandet var brutalt för vissa och det blev tydligt att problemet finns i hela samhället.

När jag själv hade läst vittnesmålen från det gröna näringslivet i #skiljagnarnafrånvetet, #slutavverkat och #visparkarbakut, blev jag bedrövad och arg, men tyvärr inte förvånad. Då hoppades jag att #metoo var en vändpunkt, att det var slutet på dessa unkna värderingar. Det kanske var naivt.

Visst har en hel del hänt sedan hösten 2017. Men precis som innan #metoo, tar sig män fortfarande friheter över kvinnor. Vi har fortfarande problem och vi behöver prata om det.

Jämställdhet handlar om mer än bara jämn könsfördelning. Det handlar om att uppmärksamma normer, värderingar och attityder som påverkar villkoren för både kvinnor och män. Det handlar också om att ifrågasätta sig själv, sitt eget beteende och sina egna värderingar.

Oavsett sammanhang, är det alltid fullständigt oacceptabelt att män känner att det är okej att ta sig friheter i relation till kvinnor – som att kommentera en kvinnas utseende, civilstatus eller komma med olämpliga inviter. Jag har själv fått höra att det finns kvinnor som väljer att avstå från LRFs sociala evenemang för att undvika att bli utsatta och det gör mig riktigt upprörd.

Dessvärre finns det ett mörkertal, troligen ganska stort, eftersom långt ifrån alla kvinnor orkar och vågar agera och säga ifrån. Många skapar hellre strategier och ändrar sitt beteende för att förebygga risken för att bli utsatta. Det är skrämmande och så otroligt fel att det fortfarande är så. Lösningen är lika uppenbar som svår. Förändringen sitter i att bryta ett paradigm, en process som måste starta hos den enskilde individen.

Samt att vi som är ledare måste ta ett större ansvar i både ord och handling när beteenden inte är acceptabla. Att synliggöra och förändra.

Att vi fortfarande får rapporter om att kvinnor inte trivs i en del sammanhang på grund av män, är ett misslyckande. Ansvaret för att lösa detta vilar på allas våra axlar. Det krävs bara ett ruttet ägg för att förstöra hela kakan och vårt jämställdhetsarbete är långt ifrån färdigt.

Låt oss tillsammans fortsätta jobba för att sätta stopp för sexism och trakasserier och arbeta för ett jämställt grönt näringsliv.

Palle Borgström

LRFs förbundsordförande

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen