Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 maj 2018

”Vi når inte målen om vi inte samarbetar”

Utmaningen att producera mer mat och samtidigt nå miljömålen kvarstår, trots att vi verkar i ett land som har bra förutsättningar. Det skriver Emilia Astrenius Widerström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande i LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande i LRF Ungdomen. FOTO: Privat

Nu är det snart dags att släppa ut djuren. Efter en seg vinter med mycket snö känns det riktigt bra att se de första tussilagorna och vitsipporna ta sig upp ur marken och påminna om att det är dags att se över stängslen.

När ni läser detta har jag gästat Artdatabankens Flora och Faunavårdskonferens i Uppsala och pratat om bonden och den biologiska mångfalden. Konferensens tema var ”För ett rikare odlingslandskap”. Vi fick lyssna på olika forskare och deltog i seminarier om bland annat binas välbefinnande och hur vi ser på kulturmiljöernas betydelse för den biologiska mångfalden.

Många fler än jag larmade om att igenväxning är ett av de största hoten. En rätt häftig jämförelse är att de svenska betesmarkerna har lika många arter som en regnskog. Det ger verkligen lite perspektiv.

Inför mitt föredrag hade jag gjort efterforskningar och upptäckt skrämmande siffror, bland annat om hur mycket åkermark som försvinner varje år. Cirka 54 hektar per dag mellan 1995 och 2016. Värst drabbade är norra Sverige och södra Sveriges skogsbygder.

Många av de arter som traditionellt funnits i odlingslandskapet minskar kraftigt. Vi kommer inte att kunna nå målen för ”ett rikare odlingslandskap”. Mina föraningar inför konferensen var att här skulle bara alla styråtgärder radas upp, men jag blev förvånad. Här pratades också om lönsamhet, bondens viktiga roll och framtida generationsskiften.

Jag hoppas att ni inte tror att det enbart finns en lösning på vårt förhållande till Moder jord, för vi behöver vårda vårt förhållande antingen vi är företagare, myndigheter eller politiker. Vi är många kugghjul som får maskineriet att rulla i samma riktning. Än en gång visas det hur dåligt vårt kommunikativa kretslopp fungerar – något många lyfte i sina slutkommentarer. Hur kommunicerar vi ut betydelsen av den svenska bondens arbete till gemene man och vilka konsekvenser konsumentens val får för den biologiska mångfalden?

Och hur får vi samverkan mellan myndigheter, länsstyrelser, grönt näringsliv och forskare att fungera? Alla hade någonting att tillägga i den frågan, det gäller bara att vi är öppna och vågar tänka utanför den så kallade boxen.

För utmaningen att producera mer mat och samtidigt nå miljömålen kvarstår, trots att vi verkar i ett land som har bra förutsättningar. Vi vet bara rätt lite om hur vi ska göra det, men det hoppas jag att vi snart kan komma fram till tillsammans. Att fortsätta i den här takten gynnar ingen, särskilt inte nästa generation.

Emilia Astrenius Widerström,

Ordförande LRF Ungdomen

LÄS FLER KRÖNIKOR: ”Ta näthot mot djurägare på allvar”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen