Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 24 november 2017

Vilken är den egentliga agendan?

I debatten har djur- och miljöaktivister fått stämpeln som representanter för det goda. De säger sig kämpa för djurens rätt och att miljön ska bli bättre. Det skriver Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, förbundsordförande LRF.
Palle Borgström, förbundsordförande LRF. FOTO: Ann Lindén

Dessa grupper får stort utrymme och jag vill påstå att många mediekanaler sväljer deras budskap ganska okritiskt. Sanningshalten eller vilken agenda de egentligen har ifrågasätts sällan. Vad är deras motiv och vem vinner på utvecklingen de vill ha? Jag ger tre exempel.

Att minska köttkonsumtionen drivs av flera olika krafter. Vissa gör allt för att visa köttets klimatpåverkan för att rikta ljuset från sin egen verksamhets. Andra grupper kommer aldrig tycka att djuren har det tillräckligt bra, eftersom deras slutmål är att alla ska sluta äta kött.

I debatten bortser man från att allt vi äter har en påverkan på klimatet. När vi jämför, påverkan på klimatet och näringsinnehållet, mellan olika alternativ så är kött och mejeriprodukter ett klimatsmart sätt att få i sig mycket näring. På köpet får vi öppna landskap och en livsviktig biologisk mångfald.

I flera EU-länder kampanjar miljöorganisationer för avverkningsstopp av skog och i Bryssel pågår diskussioner som kan omöjliggöra omställningen till fossilfritt. I Sverige brukas skogen på ett ansvarsfullt sätt. Vi avverkar bara 75 procent av tillväxten och tar stor hänsyn till naturvård.

Att bruka den svenska skogen är en förutsättning för både den enskilde skogsägarens och landets välstånd. Det är också en förutsättning för omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vilka krafter vill motverka det? En gissning är att den fossila industrin vinner på att inte få konkurrens från skogen, men också miljöorganisationer som bara vill bevara och inte utveckla skogen. 

En grupp djuraktivister, som säger sig representera det goda, kontaktar minkfarmare, visar skelett och säger att detta är deras framtid om de inte slutar med sin verksamhet. I det godas namn dyker de upp i böndernas trädgårdar och uppträder hotfullt.

För mig är inte det att arbeta för en god sak. Det är ett hotfullt och oacceptabelt beteende. Men det är också motsägelsefullt agerande. Om man arbetar för att djuren ska få det bättre är det märkligt att det kräver att människor ska utsättas för hot och lidande på vägen. 

Alla behöver fundera på vem avsändaren och vad den egentliga agendan är. Det påverkar också hur vi ska agera i debatter. LRF behövs för att vi ska få en ärlig debatt om hur vi ska lösa klimatfrågan.

Palle Borgström

förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen