Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 september 2020

Viltskador stort på riksförbundsstämmans del 2

Det är dags för del 2 av LRFs riksförbundsstämma som i dessa pandemitider genomförs digifysiskt. Fullmäktige samlas på olika platser i landet och debatterar bland annat viltskador, skriver Palle Borgström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Känslan av att vi gör skillnad tillsammans blir extra stark när vi diskuterar motioner från medlemmarna, skriver LRFs ordförande Palle Borgström.
Känslan av att vi gör skillnad tillsammans blir extra stark när vi diskuterar motioner från medlemmarna, skriver LRFs ordförande Palle Borgström. FOTO: Urban Brådhe

När vi samlades för digital riksförbundsstämma på Sånga Säby i våras, visste vi att motionsbehandlingen skulle förläggas till ett senare tillfälle. Förhoppningen var då att det skulle bli ett tillfälle för oss alla att återigen träffas. Covid-19 fortsätter dessvärre att stoppa större fysiska sammankomster och en vanlig riksförbundsstämma är inte att tänka på.

Något positivt som pandemin medfört är att vår digitala mognad skjutit i höjden, utvecklingskurvan lutar brant uppåt vad gäller digitala möten. Men jag är säker på att mötet mellan människor och möjligheterna till diskussion är otroligt viktigt för medlemsdemokratin och för folkrörelsen. Därför blir andra delen av stämman så kallat digifysisk, en blandning mellan det digitala och det fysiska mötet.

Det innebär att vi kommer att samla fullmäktige på olika platser runt om i landet i mindre grupper, tillsammans via uppkopplingen bildar dessa mötesplatser riksförbundsstämman.

På kvällen äter vi som traditionenbjuder en middag tillsammans på råvaror från Sveriges bönder och tack vare tekniken kommer vi kunna göra nedslag hos de olika stämmomiddagarna. Ni som har sett Eurovision, kan nog se upplägget framför er. Förhoppningen är att vi alla ska känna oss lite närmare varandra trots att vi inte kan ses som vanligt.

Upplägget för stämman blir nytt för oss alla, men själva stämmoförhandlingarna där motionsbehandlingen står i fokus är välbekant för de flesta av oss. Motionerna är ryggraden i LRFs medlemsdemokrati och ligger till grund för det arbete och de prioriteringar som LRF gör. I år ska 71 motioner behandlas, varje motion kommer med en tanke om förändring. Det ligger mycket medlemsengagemang och kraft bakom motionerna.

I motionerna är LRF som mest rotade hos medlemmarna. När medlemmarnas önskan om vad vi ska göra diskuteras, blir känslan av att vi gör skillnad tillsammans extra stark. I år, liksom förra året ser vi ett tydligt mönster gällande motionerna, nämligen frågan om viltskador som är rekordstor. Vi vet att läget runt om i landet är fullständigt ohållbart, motionerna bekräftar även den bilden.

Allra helst hade jag velat hälsa er alla välkomna och ta er i hand, men jag har höga förhoppningar om att detta kommer att bli en bra andra del på riksförbundsstämman 2020. Alla som inte är fullmäktige har möjlighet att följa stämman och diskussionerna på LRFs hemsida. Det hoppas jag att ni gör.

Det är med stor förväntan jag ser fram emot årets stämmoförhandlingar. Allt är inte som det brukar i år, men det kan bli riktigt bra ändå.

Palle Borgström,

Förbundsordförande LRF

LÄS MER: Historiskt beslut efter coronaviruset: LRFs riksförbundsstämma hålls endast digitaltLÄS MER: Medlemsdemokratin står stark trots coronavirus

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen