Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 20 januari 2019

”Visa ovana helgtrafikanter ansvar, omdöme och hänsyn”

Nära 400 personer omkommer varje år i jordbruksfordonsanknutna olyckor på Europas vägar. I teknikkrönikan berättar Per Emgardsson om ett nytt smart varningssystem där traktorn och bilen själva upptäcker varandra och sedan varnar sina förare.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter, Land Lantbruk
Per Emgardsson, teknikreporter, Land Lantbruk FOTO: Ann Lindén

Mitt i vintermörkret tänds ett räddande ljus. Tyvärr inte på Medelhavet, men i en BMW på franska rivieran. Ljuset varnar bilisten för att inom en kilometer finns ett stort jordbruksfordon på vägen. I höstas hade varningssystemet världspremiär utanför franska Antibes.

Både ljud- och ljussignaler i traktor och bil varnar förarna för det andra fordonet. Systemet är utvecklat av företaget Sensinov i samverkan med Agricultural industry Electronics Foundation (AEF) och den europeiska standardiseringsorganisationen ESO.

Men nog måste väl bilister se stora jordbruksmaskiner? Nej, varje år dör 400 personer på Europas vägar i olyckor med jordbruksfordon. Förarna har kanske sett traktorn, men inte förstått vad de sett. De har inte förstått att traktorer kör sakta och är breda. Och jordbruksmaskiner är ju byggda för att hålla, inte för att barmhärtigt knycklas samman…

Risig belysning kan bidra till att bilister inte förstår vad de närmar sig. Och troligen bidrar urbaniseringen till att allt fler bilister är allt mindre vana både vid snabb landsvägskörning och vid att umgås med arbetsmaskiner i lösdrift.

Tills systemet införts bör svenskt jordbruk värna sin unika frihet på vägarna. Ett bra sätt är att visa fåkunniga medtrafikanter ansvar, omdöme och hänsyn.LÄS MER: ”Vettigare bränslebeskattning önskas” (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen