Per Emgardsson: ”Kunskap flyttar gränser”

Ökad kunskap ger mer framåtanda, menar Per Emgardsson i veckans krönika.

Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk.
Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Kunskap flyttar gränser och inflytande. När en part i en affär får mer kunskap, ökar kraven på motparten. Ny teknik som Bomills spannmålssorterare Tri-Q kan därför på sikt förändra spannmålshandeln.

Sorteraren plockar fram brödvete ur ett lass fodersäd, DON-fri havre ur ett nedklassat parti eller skapar ett kvalitetsutsäde. Maskinen själv kostar som en större tröska, sedan tillkommer transportörer, fickor och montering. Men är prisskillnaderna mellan sorterbara kvaliteter tillräckligt stora kan en större spannmålsgård finansiera tekniken.

Med sorteraren på gården tar lantbrukaren över en del av spannmålshandelns värdeskapande, men också kunnande. Tekniken ger också spannmålshandeln chans till en ny tjänst. Den som kan erbjuda rensning av nedklassningshotade partier borde vinna fler affärer. När osäkerheten i spannmålsaffären minskar blir båda parter mer jämspelta. Det borde bidra till bättre affärer för alla.

Maskiner som Tri-Q öppnar också för nya tjänster från oberoende analyslabb. Vem vill inte betala för att få reda på om man kan rensa fram kvalitetsspannmål ur ett parti. Vem vet, kanske sådana analyser kommer att bidra till att framtidens spannmålsaffärer grundas på analyser från oberoende laboratorier, inte köparens.

För kunskap flyttar alltid gränser.