Lamm frös ihjäl - Länsstyrelsen riktar kritik

En gård i Norrtälje kommun blev föremål för en oanmäld inspektion. Länsstyrelsen kritiserar nu stora brister, bland annat nedkylda lamm.

En anmälan inkom i januari mot djurhållningen på gården, i Norrtälje kommun. Anmälaren uppger att lamm födda i januari i stark kyla ska ha frusit ihjäl. Efter en oanmäld inspektion konstaterar nu Länsstyrelsen stora brister i djurhållningen på gården, skriver Norrtelje Tidning.

Mängder av missförhållanden beskrivs i delgivningen, antingen från inspektörerna på myndigheten eller av vittnen. Rapporen, som citeras av tidningen, beskriver bland annat att lammen på gården ska ha varit kraftigt nedfrusna.

Svår att nå

Det kan inte uteslutas att uppgifterna om att lamm har dött ska ha varit riktiga, enligt myndigheten. Mannen ska ha varit svår att nå och inte funnits på plats vid tidpunkter när det kunde förväntas att tackorna skulle kunna lamma.

Utöver det så anser Länsstyrelsen det vara allvarligt att ägaren har bedrivit transporter av djur som ska ha varit högdräktiga. Fåren ska också ha varit magra och i avsaknad av hull. Enligt tidningen har mannen utlovat åtgärder och tagit kritiken på stort allvar.

LÄS OCKSÅ: Efter inrasat tak - många får döda