Lammtjuvar i farten - Maria fick 13 får stulna

Maria Brunér, som driver småbruk i närheten av Vetlanda, har fått elva lamm och två tackor stulna de senaste månaderna. – Jag är fly förbannad. Det här får inte förekomma alltså!

Elva lamm och två tackor har stulits från en småbrukare sedan i maj. (Arkivbild)
Elva lamm och två tackor har stulits från en småbrukare sedan i maj. (Arkivbild) FOTO: ISTOCK

Maria Brunér, som säljer bland annat lammkött och fårskinn, har sedan i maj blivit av med elva lamm och två tackor ur sin besättning på närmare 100 djur. En ekonomisk förlust som svider.

– Jag förlorar ju omkring 35 000-40 000 kronor, och det är en stor summa för en småbrukare. Tänk dig själv. Det är ju som att någon kommer och stjäl dina pengar eller din lön. Och jag kan inte få ut på försäkringen heller, för det finns ju inget bevis för att någon tagit dom.

Polisanmälningarna har inte lett till någon utredning.
Polisanmälningarna har inte lett till någon utredning. FOTO: PRIVAT

Polisanmälningarna läggs bara ner

Hon har polisanmält varenda stöld, men ärendena läggs ner ett efter ett.

– Det sker ju på nätterna, och mina åkrar och ängar ligger längs en grusväg, så det är jättelätt att stanna sin bil, springa ut 3-4 stycken och haffa ett eller två får och slänga in i bagageluckan. Jag förstår polisen också, de kan inte sätta ut en patrullbil här hela natten och vakta. De har ju viktigare saker att göra.

Lätta offer

I augusti och september försvann tre djur på kort tid.

– Jag hade ett flasklamm som jag fått av uppfödaren på lördagen. På söndag morgon var det spårlöst borta. Du vet, så fort flasklamm ser någon så kommer de springande, dom tror att dom ska få mat.

Några dagar senare var två tackor försvunna.

– När de två tackorna försvann sprang lammen omkring och skrek efter sina mammor, och de andra tackorna står och hänger med huvudet. Alltså, de är ledsna eftersom deras lamm är borta.

Rovdjursattack är uteslutet

Hon är också säker på att det inte är rovdjur som varit i farten.

– Jag har varit lantbrukare i 22 år, så jag vet hur det ser ut när de tagits av rovdjur. Förra året hade jag ett lodjursangrepp, men då låg lammet kvar i hagen. Ett lodjur kan inte få med sig lammet över stängslet, eller släpa genom fårstängslen.

Maria Brunér har drabbats av djurstölder under de senaste månaderna.
Maria Brunér har drabbats av djurstölder under de senaste månaderna. FOTO: PRIVAT

Som att förlora en familjemedlem

Och det är ju inte bara pengarna hon förlorar, djuren är som en del av familjen, berättar Maria Brunér.

– Jag sköter dom på bästa sätt och enligt konstens alla regler; det är ju mina kompisar och arbetskamrater - och så kommer nån och stjäl dom.

Drabbade finns i hela Sverige

Maria Brunér säger också att hon hört från andra får- och lammuppfödare att de blivit av med lamm på samma sätt.

– Det är jättemånga som har hört av sig från hela Sverige, från Ystad till Haparanda. De ringer till mig och berättar att dom blivit av med lamm, deras grannar har blivit av med lamm, några har till och med blivit av med kalvar. Det är därför jag vill uppmärksamma det här, det får ju bara inte förekomma.

Därför vill hon att alla som drabbats ska anmäla, även om det inte alltid leder till att nån gärningsperson kan identifieras. Det kan ju hända att det kommer in nya uppgifter, exempelvis någon som har sett eller hört något.

Efterlyser hårdare regler

Hon anser också att det borde bli lättare att få sätta upp videokameror på sina ägor, samt att det skulle bli förbjudet att beträda lantbrukarnas mark.

– Har jag mina djur i ladugården är det strängeligen förbjudet att gå in, med tanke på smittrisk och annat, men på åker och äng är det fritt fram. Det borde vara förbjudet att gå inne i hagarna.