Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 augusti 2019

14 får dödade vid vargattack mot gård i Östergötland

14 får dödades vid en vargattack i Östergötland i lördags. Vid länsstyrelsen finns en oro för att vargarna har börjat specialisera sig på får.

 Flera får dödades vid vargattack i lördags. Arkivbild.
Flera får dödades vid vargattack i lördags. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Fåren dödades vid en vargattack som upptäcktes på en gård i Östergötland på lördagen.

– Det är problematiskt om vargarna i reviret börjar ge sig på får. Vi har en gård med 600 får i närheten av attacken, säger Daniel Hellqvist vid länsstyrelsen till Jaktjournalen.

Elva dödade och tre skadade

Attacken inträffade vid Gärtsjön, väster om Finspång och söder om Hällestad. Elva döda får hittades i hagen och tre var så svårt skadade att de fick avlivas.

Det så kallade Långbogenreviret har funnits ett par år och har sitt centrum i Finspångs kommun. I vintras hittade man inga spår efter vargvalpar, men man vet inte om de kan ha fått valpar i våras.

Finns många fårgårdar i trakten

Daniel Hellqvist är bekymrad över om vargarna har börjat specialisera sig på får.

– Det är många fårgårdar i närheten, bland annat en gård med 600 djur. Där är en hel del av stängslen rovdjursavvisande, men naturligtvis går det inte att ha de bästa stängslen överallt med en så stor djurbesättning, säger Daniel Hellqvist till Jaktjournalen.

Läs också: Vargen tog hans kvigaLäs också: Får dödades i vargattack utanför Linköping

Relaterade artiklar

Till toppen