Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 maj 2018

15 000 liter olaglig yoghurt ska förstöras

Söka upp och förstöra – det uppdraget har Livsmedelsverket sedan 15 000 liter olaglig yoghurt kommit ut på marknaden.

 Mejeriet hade inte tillstånd för yoghurten.
Mejeriet hade inte tillstånd för yoghurten. FOTO: Mostphotos

Ett mejeri i Flen har sålt yoghurt utan tillstånd till butiker runt om i landet. Nu ska Livsmedelsverket leta upp och förstöra runt 15 000 liter olaglig, men ofarlig yoghurt.

– Anläggningar där man hanterar råa livsmedel från djur, i det här fallet opastöriserad mjölk, de bedömer man ha så allvarliga risker att de måste godkännas först, därför är den här yoghurten alltså otillåten, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till tv4.

Missförstånd enligt ägaren

Under våren gjorde Livsmedelsverket flera tillsynsbesök hos mejeriet men gav aldrig ett slutgiltigt tillstånd. Ägaren menar dock att det handlar om ett missförstånd och att man börjat producera yoghurten då man trodde att tillstånden var klara.

Livsmedelsverket efterlyste yoghurten den 11 april, och sedan dess har exemplar hittats i butik, bland annat i Sundsvall, Västerås och Södertälje.

Inte hälsofarlig

Enligt Livsmedelsverket finns det inga tecken på att yoghurten ska vara hälsofarlig men detta till trots ska alla förpackningar som hittas förstöras. Enligt Louise Nyholm får Livsmedelsverket inte mycket hjälp från mejeriet.

– Att företag säljer livsmedel utan att vara godkända är ganska ovanligt och att företag sedan inte vill hjälpa oss att spåra livsmedel när det blivit så här är ännu ovanligare, så det här är en ganska ovanlig åtgärd, säger hon.

Relaterade artiklar

Till toppen