Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 19 september 2017

175 miljoner till lantbrukare som ställer om till eko

Regeringen satsar i höstbudgeten totalt 175 miljoner kronor under tre år på stöd till lantbrukare som vill ställa om till ekologisk produktion.

”Det finns en väldigt stor efterfrågan på svensk ekologisk mat, men omställningen för den enskilda lantbrukaren kan vara dyr och innebära ett risktagande”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

Pengarna ingår i budgetpropositionen som är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Regeringen avsätter 25 miljoner kronor för 2018, 50 miljoner för 2019 och 100 miljoner för 2020.

Av Sveriges totala certifierade jordbruksmark användes omkring 18 procent för ekologisk produktion år 2016. Regeringens mål i handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin är att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska vara ekologiskt certifierad 2030. Parallellt ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen utgöras av certifierade ekologiska produkter.

LÄS MER: SLU får kompetenscentrum för växtförädlingLÄS MER: Bucht kvar som landsbygdsministerLÄS MER: 100 miljoner extra till Norrlandsstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen