Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juli 2017

18 ton mat ska brännas

Sedan Uppdrag granskning avslöjade ett omfattande matfusk hos en grossist i Göteborg har livsmedelsinspektör gått igenom lagren. Resultatet: Mer än 18 ton mat måste förstöras.

 Drygt 11 ton bambuskott måste förstöras.
Drygt 11 ton bambuskott måste förstöras. FOTO: Mostphotos

Grossisten av asiatiska livsmedel, Hung Fat Trading Asien Livs, avslöjades i SVT:s Uppdrag granskning i våras med att fuska med datummärkningen av livsmedel. Gamla livsmedel märktes om och döda insekter silades bort från livsmedel som sedan paketerades om.

Sedan granskningen har kommunens livsmedelsinspektörer gått genom varulagren och kommit fram till att grossisten måste förstöra en stor mängd livsmedel, skriver Göteborg Direkt.

Gamla datum

Totalt är det 18,6 ton matvaror samt 2 222 liter som ska destrueras sedan inspektörerna hittat gamla datum och trasiga förpackningar på lagren.

– Vi har sett gamla livsmedel hos dem flera gånger, som de säger att de ska förstöra men inte gör, säger Susanne Forsmark, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Göteborg, till tidningen.

Kräver att få närvaro

På grund av detta kräver inspektören att få närvara i samband med leveransen till förbränningsanläggningen. Anläggningen skickar i sin tur ett kvitto när det gjorts, och för animaliska produkter krävs dessutom ett särskilt handelsdokument.

– Vi vill se var maten tar vägen, säger Susanne Forsmark.

Om företaget inte går med på kraven kan det innebära böter på 1,1 miljoner kronor.

Bland det som ska brännas upp är:

11,5 ton bambuskott

1407 kilo kokos/mango/vaniljglass

1122 kilo svamp

1893 liter söt vinäger

200 kilo salt

180 kilo grön sparris

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen