Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 augusti 2019

1800-talslag ger djurägare rätt mot tåg

I vanliga fall har djurägare ansvar för sina djur. Men enligt en lag som stiftades i samband med järnvägens utbyggnad i slutet av 1800-talet görs ett undantag när djuren blir påkörda av tåg.

 Djurägare ansvarar inte för sina djur om de blir påkörda av tåget, enligt en gammal lag. Arkivbild.
Djurägare ansvarar inte för sina djur om de blir påkörda av tåget, enligt en gammal lag. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

Sydsvenskan rapporterar om en hund som smet från en inhägnad tomt i Skåne i vintras, och som blev påkörd av ett tåg. Försäkringsbolaget ersatte ägaren och kräver nu Trafikverket på 4 000 kronor.

”Största beloppen handlar om renar”

Förra året betalade Trafikverket ut över 7 miljoner kronor till personer vars djur blivit påkörda.

– De största beloppen handlar om renar. Om man räknar bort dem så betalade vi ut cirka 1,5 miljoner 2018, säger Maj-Britt Andersson, skadereglerare på Trafikverket, till tidningen.

Järnvägstrafiklagen reglerar ersättningsskyldigheten vid skador ”till följd av järnvägsdriften”, oavsett om olyckan skadar lok eller trafik. Lagen stiftades eftersom folk skrämdes av tågens höga hastighet på 1800-talet.

LÄS MER: Kor fastklämda under urspårat tågLÄS MER: Hon sitter bakom spakarna när det är kor på spåret – ”Bara tur att inte fler kor blir påkörda”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen