Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2017

#visparkarbakut – 1922 kvinnor i upprop mot sexuella trakasserier

Närmare 2000 kvinnor inom svensk hästsport stöttar uppropet mot sexuellt utnyttjande och övergrepp. Under hashtaggen #visparkarbakut delar mängder av kvinnor med sig av upplevelser om sexuellt utnyttjade och trakasserier redan i ung ålder.

FOTO: Bildbyrån

1922 kvinnor har ställt sig bakom hästsportupproret #visparkarbakut. Uppropet kommer i kölvattnet av att kvinnor inom bransch efter bransch vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp, bland annat inom de gröna näringarna.

Läs mer: Metoo sprids till det gröna näringslivet

I uppropet vittnar flera kvinnor om våldtäkt och sexuellt utnyttjande från tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare och travkuskar redan i ung ålder.

Caroline Crafoord och Mika Thalén som står bakom uppropet är båda engagerade i hästsporten på olika sätt. Samma kväll som de bestämde sig för att starta gruppen gick 1500 med och snabbt växte den till 8500 medlemmar.

Hamnar i beroendeställning

Caroline Crafoord och Mika Thalén säger att det viktigaste med uppropet är att bryta den tystnadskultur som finns inom branschen för att utsatta tjejer ska våga berätta.

– Tjejerna hamnar i en beroendeposition och då blir den här tränaren, ridläraren, hästägaren lite av en idol. Det här handlar om tjejer mellan 12 och 18 år och då är den här mannens ord lag, säger Mika Thalén till Dagens Nyheter som publicerat vittnesmålen.

Ansvaret vilar på förbunden

Nu vilar ett stort ansvar på de olika förbunden inom ridsporten att lyssna och ta till sig av det som nu kommer.

– Du måste kunna bli trodd och du måste känna att någon backar dig när du berättar Alla klubbar måste vara stenhårda, tjejerna måste känna att ”den här tränaren har gjort det här, då spelar det ingen roll hur bra han är. Han får inte komma hit mer”, säger Caroline Crafoord.

Uppropet #visparkarbakut kräver tre saker:

1. Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nervärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

2. Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

3. Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.

Läs mer: Borgström om #metoo: ”Det finns mycket kvar att göra”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen