Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 augusti 2017

20 000 grisar döda i eldsvåda - krav på djurförbud

Efter en förödande brand på en holländsk gigantisk grisfarm i Erichem i centrala Nederländerna höjs allt fler röster mot megafarmer med djur - och mot gårdens kontroversielle ägare, som redan har djurförbud i Tyskland.

FOTO: Mostphotos

Byn Erichem hade 494 invånare 2016 – och 20 000 grisar, skriver lokaltidningen Gelderlander.

Nu är alla grisar döda, efter en förödande brand. Det var en chaufför som skulle leverera foder till grisfarmen som upptäckte branden. Trots en massiv utryckning med helikopter och otaliga brandbilar brann gården ner till grunden – och de nästan 20 000 grisarna omkom i lågorna. Under branden som kunde ses från tre mils avstånd frigjordes även asbest.

Europas störste grisuppfödare

Gården Knorhof har varit omgärdad av protester från grannar och djurrättsföreningar sedan starten, men trots rapporter om vanvård och utdömda böter har verksamheten kunnat fortsätta. Ägaren sägs vara Europas störste grisuppfödare, med 65 000 grisar i Nederländerna, Tyskland och Ungern. Sedan sommaren 2016 har han dock djurförbud i Tyskland, skriver Agrarheute.

På sajten Avaaz pågår en kampanj för att detta djurförbud ska utdömas även i andra länder. Under tiden har Knorhof redan lämnat in en ansökan om ett nytt tillstånd att föda upp 20 000 grisar på gården.

VIDEO: Så såg släckningsarbetet ut:

LÄS MER: Allt fler brittiska jättefarmerLÄS MER: 2 700 grisar brann inneLÄS MER: 100 tjurar döda i storbrand i Tranås

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen