Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 januari 2018

2017 den varmaste temperaturen sedan istiden

2017 blev det näst varmaste året som uppmätts sedan mätningarna började på 1800-talet.

Varmare än 2017 var bara 2016, enligt EU-organet Copernicus Climate Change CCCS. Men 2016 var ett El Niño år, det naturliga klimatfenomenet som frigör extra värme till atmosfären ur Stilla havet, och därmed bidrar till extra varma år. Detta innebär att 2017 är det hittills varmaste normalåret på jorden.

– Det är allvarligt och innebär att jordens medeltemperatur nu befäster sig på över 1 grads uppvärmning, och att vi nått den varmaste temperaturen på jorden sedan den senaste istiden för 12 000 år sedan, kommenterar Johan Rockström.

Tydlig acceleration

Jämfört med 2014 har temperaturen ökat med 0,17 grader, vilket är en tydlig acceleration. Sedan 1960-talet har temperaturen ökat med ungefär 0,17 grader varje årtionde.

Att temperaturen fortsätter stiga är inte förvånande med tanke på att världen fortsätter att släppa ut 40 miljarder ton koldioxid per år genom förbränning av fossila bränslen, enligt Rockström.

– För att vi ska hålla oss under Parisavtalets smärtgräns på 2 grader är det viktigt att hela ekonomin är fossilfri om 30 år, understryker han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen