Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 14 december 2017

2017 rekordstarkt för svenska småföretag

Prognosen för svenska småföretag är att 2017 blir rekordstarkt, enligt LRF Konsults sista Lönsamhetsbarometer för året. Fyra av sex undersökta branscher ser ut att stärka lönsamheten.

FOTO: Mikael Ljungström

Med småföretag avses företag med upp till 15 anställda. Den positiva lönsamhetstrend som inleddes 2013 visar tecken på att fortsätta, konstaterar LRF Konsult.

Prognosen är att lönsamheten bland småföretagen i år blir 22,1 procent av omsättningen. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med 2016 och gör 2017 till det starkaste året sedan mätningen startade 2012.

Byggbranschen på väg uppåt

En närmare titt på delbranscherna visar att serviceföretagen går mot lönsamhetsrekord för femte året i rad. Ett stärkt bruttoresultat anges som den huvudsakliga förklaringen.

Det gäller också för byggbranschen som efter ett svagt 2016 även den ser ut att kunna summera ett rekordår.

Lönsamheten inom transportbranschen har gått både upp och ner sedan 2012. Innevarande år innebär en kraftig återhämtning, främst till följd av lägre personalkostnader men också lägre kostnader för reparation.

Låga marginaler

Konsultbranschen är den fjärde undersökta branschen som enligt rapporten ökar lönsamheten 2017. Där är det främst stabilt minskande fasta kostnader som ligger bakom ökningen.

För fastighetsbranschen och handelsföretagen är prognosen dock inte lika ljus. Vikande lönsamhet inom fastigheter förklaras av sjunkande bruttoresultat. Handelsbranschen kännetecknas av låga marginaler som pressas av såväl inhemsk som utländsk konkurrens.

Så lönsamma är delbranscherna

Lönsamheten 2017 i procent av omsättningen, prognos:

Service 15,1

Bygg 24,0

Transport 19,6

Konsult 21,7

Fastighet 25,6

Handel 6,9

Källa: Lönsamhetsbarometern LRF Konsult

LÄS MER: Upp och ned för lantbrukets lönsamhet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen