Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2017

25 miljoner bönder kräver förändring i Indien

Indiens bönder kräver mer betalt och avskrivna skulder. Nu går 25 miljoner av landets bönder ut och protesterar mot regimens sätt att behandla lantbrukarna.

I Indien finns uppskattningsvis drygt 600 miljoner bönder varav mer än hälften jobbar med lantbruk. Nu protesterar 25 miljoner av dem för att få regeringen att förstå böndernas situation och på flera håll har det gått våldsamt till med flera dödsfall. Får inte bönderna igenom sina krav kan de komma att fängslas, det rapporterar Sveriges Radio.

Liv står på spel

Bönderna har haft det svårt de senaste 25 åren med återkommande torka och regeringens demonetarisering av rupier har skapat en ohållbar situation för bönderna som är mycket beroende av kontanthanteringen. Situationen är så pass svår att det har blivit vanligt att bönder tar sig eget liv på grund av stora skulder.

– Den nionde augusti, samma datum som Mahatma Gandhi greps av britterna i kampen för ett självständigt Indien, kommer vi frivilligt att låta oss fängslas, säger Suresh Koth till SR, som odlar ris, solrosor och sockerrör i delstaten Haryana i nordöstra Indien.

För små skördar

Ett annat vanligt problem är att många av bönderna i Indien har för små marker och odlar och tjänar för lite. En nationell undersökning visar att den genomsnittliga månadsinkomsten för jordbrukshushåll var 6 426 rupier (98 amerikanska dollar) och de genomsnittliga konsumtionsutgifterna var 6 223 rupier (95 amerikanska dollar), enligt tidningen Climate Home.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen