Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 May

25 nya exportmarknader för svenska livsmedel

Arbetet för export av svenska livsmedel fick rejäl skjuts under 2017. Antalet avslutade exportärenden hos Livsmedelsverket trefaldigades jämfört med föregående år.

FOTO: Hans Prinsen

För tre år sedan inledde Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tillväxtverket under namnet Förenklingsresan en satsning på att förbättra livsmedelsföretagens vardag.

Livsmedelsverket har nu gjort en uppföljning till den handlingsplan som myndigheterna tog fram. Den visar tydliga resultat på exportområdet.

25 nya exportmarknader

Under 2017 avslutade Livsmedelsverket 147 exportärenden, en kraftig ökning från 49 ärenden 2016 och 26 ärenden 2015.

Enligt uppföljningen öppnades 25 nya exportmarknader. Fyra stora ärenden handlade om att mottagarlandet kräver en särskild process för exportgodkännande.

Dessa gällde export av färskt nötkött till Taiwan och Japan, färskt griskött till Taiwan samt värmebehandlat nötkött till Australien.

Export är ett av fokusområdena i den nationella livsmedelsstrategin. Livsmedelsverket konstaterar att ökade anslag från regeringen har gjort det möjligt att anställa fler inspektörer och driva på exportarbetet.

LÄS MER: Kinesiskt besök ska bredda för grisexport

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen