Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juni 2017

30 kvigor är ännu på rymmen

Under helgen rymde 76 kvigor från en gård i Kulbäcksliden i Västerbotten. Engagemanget för att hitta de återstående djuren är stort, frivilliga har gått ut och letat. Under måndagen var fortfarande ett 30-tal djur på fri fot.

 76 kvigor rymde under helgen från en gård i Kulbäcksliden. Ägarna tror att de har skrämts av björn. Korna på bilden har inget samband med händelsen i artikeln.
76 kvigor rymde under helgen från en gård i Kulbäcksliden. Ägarna tror att de har skrämts av björn. Korna på bilden har inget samband med händelsen i artikeln. FOTO: Rolf Segerstedt

Det var under lördagen som de 76 kvigorna rymde från en gård i Kulbäcksliden utanför Vindeln, rapporterar SVT Västerbotten.

Ovanlig rymning

Thomas Nilsson driver gården med sin bror Mattias och även om djur har rymt förr har han inte varit med om att så många djur försvunnit samtidigt.

”De verkar särskilt rädda i år och vi tror att det är något utifrån som har skrämt dem. När en bryter sig ur och drar i väg följer de flesta med. Men att alla 76 kvigor drar till skogs hör till ovanligheterna”, säger Thomas Nilsson till SVT Västerbotten.

Frivilliga gav sig ut att leta

Hela byn engagerade sig snabbt i sökandet efter djuren och folk gav sig ut för att leta i bilar och med fyrhjulingar. Polisen gick också ut med en varning till bilister under helgen eftersom flera av kvigorna observerats i närheten av E12.

Räddningstjänsten räddade senare en dräktig kviga som gått ner sig i en myr och 16 djur kunde senare fångas in i närheten av E12.

Under söndagen var 51 av kvigorna på fri fot, sedan dess har fler djur fångats in, men under måndagen saknades fortfarande 30 kvigor.

– Det som är ovanligt är att de är spridda i alla väderstreck. Vi har varg och björn i området och vi tror att det är björn som har skrämt dem. Vi har hittat björnspår och spillning som går i samma riktning som vi också hittat klövspår, säger Annethe Nilsson som är gift med Thomas Nilsson som driver gården.

Hon vill passa på att tacka alla som frivilligt ställt upp i letandet.

– Vi har fått massor av telefonsamtal från folk vi inte känner som berättar att de varit ute och letat. Det är också många som undrar hur det går. Vi har haft hjälp från både orienterare och hemvärnet och vi vill verkligen tacka alla som hjälpt till. Det betyder mycket för oss. Vi nöter på och fortsätter leta, vi ger oss inte, men det vore skönt om djuren kom hem nu, säger Annethe Nilsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen