Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 april 2018

300 mjölkkor fast i takras

UPPDATERAD. Tidigt på fredagsmorgonen rasade delar av ett tak på en ladugård utanför Boden ner på 300 mjölkkor i byggnaden. Många kor har dött. LRF: "En stor tragedi".

 Inte en av de drabbade korna.
Inte en av de drabbade korna. FOTO: Linda Grimstedt

Ett tak rasade in på en ladugård i Heden, väster om Boden på fredagsmorgonen och 300 mjölkkor fastnade. Enligt SVT Norrbotten fanns 300 kor i ladugården och många skadades.

Tung snö

Det var strax före klockan fem som räddningstjänsten larmades till gården, och troligtvis är det tyngden av snö på taket som fått det att rasa in.

– Ungefär en fjärdedel av byggnaden har rasat in och ägaren har tillkallat veterinär. En del av djuren har hamnat under det nerrasade taket, säger Peter Vikström, räddningstjänstens inre befäl.

– Det är 90 kor som är skadade och de flesta är döda. Det finns två veterinärer på plats som tar hand om djuren, säger Patrik Juhlin, yttre befäl.

Stor rasrisk

Fortfarande står över 200 kor kvar i den del av byggnaden vars tak inte har rasat, däremot är rasrisken stor.

– Byggnaden är så instabil att vi inte kan gå upp och skotta taket. Två kranbilar med ståflak är på väg så att vi kan stå och skotta undan snön utan risk, säger Patrik Juhlin.

”En jättekomplicerad sak”

I ett pressmeddelanden kommenterar LRF Norrbotten händelsen:

– Det är en stor tragedi, det värsta man kan råka ut för som djurägare, och vi känner med de som nu drabbats. Bara att se förödelsen och ta sig in utan att riskera sitt eget liv. Det är en jättekomplicerad sak när det är djur inblandade, det är inte som att taket på en möbelaffär rasat in, säger Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande.

Med hjälp av helikopter

Lars Eriksson, vice ordförande i LRF Norrbotten, var tillsammans med andra LRF-företrädare på plats för att stötta och hjälpa till på gården som drabbats.

– Som tur är har bara en fjärdedel av taket rasat och mjölkanläggningen är intakt. Man har fått ut en tio-tolv djur som ses till av veterinärer, men cirka 40 ligger tyvärr kvar under rasmassorna, förmodligen är många döda, säger han.

Under dagen har den intakta delen av taket skottats av med hjälp av helikopter. Ägarna har redan skottat taket två-tre gånger, enligt Lars Eriksson.

– Det är svårt att ha full beredskap och det är ett problem att anläggningarna blir större och större, och samtidigt ett allt mer extremt väder, säger han.

”Ha beredskapsplan”

Från LRF Norrbotten uppmanar man alla djurägare att omedelbart se över taken.

– Det är bättre att kolla en gång för mycket, och att också ha en beredskapsplan klar. Det verkar nu som att man inte behöver flytta några djur, men det är annars det stora problemet när sådant här händer, att få tak över huvudet till korna och att de kan mjölkas, säger Jenny Karlsson.

Takraset är det senaste i raden av takras på ladugårdar i norra Sverige under vintern. I februari förlorade en bonde 17 djur i Sidensjö och på en gård i Backträsk rasade taket in på ett 80-tal djur.

40 kor dog vid takras i Norrbotten60-tal kor döda efter takrasLadugårdstak inrasat – 30 år kan ha drabbatsHundratals grisar fast efter takras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen