Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2018

40 kor dog vid takras i Norrbotten

Ett tak till en ligghall har rasat på en gård i Piteå kommun under natten till onsdag. 40 djur dog eller fick avlivas på grund av sina skador.

FOTO: Camilla Olsson

Ytterligare ett tak har rasat på en byggnad med djur, denna gång på en gård i Backträsk i Piteå kommun i Norrbotten.

Raset skedde under natten till onsdag och i byggnaden, som var en 250 kvadratmeter stor ligghall, fanns ett 80-tal kor, främst dikor och ett antal kalvar. Flera kor lyckades räddas ur rasmassorna men 40 kor dog eller fick avlivas på grund av sina skador.

”Djuren är ju en bondes allt”

Louise Lundberg är dotter till paret som driver gården.

– Givetvis är det jobbigt, det är det för alla som är inblandade. Djuren är ju en bondes allt, säger hon till Sveriges Radio Norrbotten.

Orsaken är oklar

Hon berättar att orsaken till raset är oklart då det endast fanns 50 cm snö på taket, vilket inte är betydligt mer än vanligt.

– Vi har ingen förklaring till att det rasat. Det har stått här i ett tiotal år och det har varit lika mycket snö på taket tidigare. Vi stod och tittade på taket bara för någon dag sedan och det fanns inga tendenser på att det skulle bågna eller att det drog någonstans.

Kommer utredas

Just nu pågår arbetet med att frakta bort rasmassorna och ta hand om djuren men på sikt kommer man att göra en närmare undersökning av varför taket rasat in.

LÄS OCKSÅ: 17 djur dog vid takraset i SidensjöLÄS OCKSÅ: Ladugårdstak har rasat i KramforsLÄS OCKSÅ: Imponerande uppslutning från lantbrukare vid takrasetLÄS OCKSÅ: Lång och riskfull kö för att få taken skottade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen