Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2017

500 gäss får skjutas per år på Öland

Problem med gäss som förstör grödor har ökat i samband med att fler gäss övervintrar i Sverige. Länsstyrelsen i Kalmar har nu beslutat om skyddsjakt på 500 gäss per år på Öland.

 Det varma klimatet har gjort att fler gäss övervintrar i Sverige.
Det varma klimatet har gjort att fler gäss övervintrar i Sverige. FOTO: Mostphotos

Mildare vintrar och mer mat gör att allt fler gäss stannar kvar i Sverige under vintern i stället för att flytta söder ut. Bland annat i Skåne har betande gäss blivit ett allt större problem för lantbruket.

Läs mer: Gässen växande problem i Skåne

Vitkindad gås problem på Öland

Även på Öland är gässen problem då de vanligtvis mellanlandar där när de flyger söder ut och orsakar stora skador på olika grödor. Nu har därför Länsstyrelsen i Kalmar beslutat om skyddsjakt på vitkindad gås på hela ön. 500 gäss får skjutas varje år fram till år 2020, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Antalet bör räcka

De 500 gässen per år är dock bara en liten del av beståndet. Länsstyrelsen anser dock att antalet bör räcka.

− Genom sin avskräckande effekt bör en viss, starkt begränsad skyddsjakt kunna bidra till att förebygga eller åtminstone reducera dessa skador, säger vilthandläggare Fredrik Ustrup i ett pressmeddelande.

Läs mer: Gässen stannar kvar på vintern

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen