Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 februari 2019

55 miljoner till torkdrabbade lantbrukare

Nu betalar Lantmännen ut den andra delen i åtgärdspaketet till sina medlemmar som bolaget beslutade om i augusti förra året. 55 miljoner går därmed ut till torkdrabbade lantbrukare under denna vecka.

 55 miljoner går ut till torkdrabbade lantbrukare under denna vecka.
55 miljoner går ut till torkdrabbade lantbrukare under denna vecka. FOTO: Lantmännen

Förra årets torka ledde till att skördarna av spannmål näst intill halverades. I augusti beslutade Lantmännen att betala ut 220 miljoner kronor i ett åtgärdspaket för att underlätta för sina medlemmar.

55 miljoner i del två

Den första delen av paketet på omkring 150 miljoner kronor betalades ut i september förra året. Denna vecka betalas den andra delen ut på 55 miljoner kronor.

– Jag är mycket nöjd med att vi som lantbrukskooperativ har kunnat rikta kraftfulla insatser till medlemmarna för att lindra de negativa konsekvenserna av förra årets extremväder.

Detta kommer att förbättra läget något för våra lantbrukare samtidigt som vi blickar framåt och hoppas på ett normalår, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl i ett pressmeddelande.

Baseras på handeln

Beloppen som betalas ut baseras på deras handel med Lantmännen Lantbruk Sverige under september till december 2018. Den andra delen som nu betalas ut utgörs av en extra rabatt och tillägg på 2 procent på medlemmarnas handel med Lantmännen Lantbruk Sverige under förra årets sista fyra månader.

För 2019 föreslår Lantmännens styrelse, utöver de åtgärder som gjorts med anledning av torkan, en utdelning till medlemmarna på 619 miljoner kronor.

LÄS MER: De föreslås ta plats i Lantmännens styrelseLÄS MER: Torkan slog mot Lantmännens resultat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen